Setod tähisid lihavõtteid

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõtted Mikitamäel 2015, Emilia Berg
Lihavõtted Mikitamäel 2015, Emilia Berg Foto: Annela Laaneots

Setomaa külades ehitati pühapäeval, 12.aprillil liivast munaloomkad, kus külaelanikud veeretasid värvilisi pühademune, mis on oluline osa setode lihavõttekombestikust. Obinitsas, soome-ugri kultuuripealinnas, sai lisaks nautida näidendit ning isurite muusikat.

Obinitsas algas lihavõtete tähistamine 12.aprillil kell 00.00 lihavõtteteenistusega Obinitsa kirikus. Kell 11.00 etendus Seto Ateljee-Galeriis näidend „Minkõst tsirguq laulva”, samuti sai nautida isurite laulukava. Kell 12.30 algas Seto Seltsimaja hoovis munaveeretamine.

Soovijatel oli võimalus külastada Obinitsa muuseumi.

Traditsiooniline lihavõttepühade tähistamine Värskas algas 11.aprillil kell 23.30 öise teenistuse ja ristikäiguga Värska kirikus. Pühapäeval, 12.aprillil sai Värskas kell 12.00 veeretada mune loomkal, mängida mänge ja valida kaunimat muna, kuulata seto leelot ja nautida pillimängu.

Liivast munaloomkad olid 12. aprillil ehitatud veel paljudesse küladesse Setomaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles