Postimees avas Setomaa uudiste portaali

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obinitsast sai tänavu jaanuaris soome-ugri kultuuripealinn. Seto ülemsootska Annela Laaneots.
Obinitsast sai tänavu jaanuaris soome-ugri kultuuripealinn. Seto ülemsootska Annela Laaneots. Foto: Kristjan Teedema

Postimees avas Setomaa tänavuse soome-ugri kultuuripealinna aasta puhul oma veebis Setomaa uudiste portaali.

Portaalist leiab infot soome-ugri kultuuripealinnas toimuva kohta, samuti muid setode ja Setomaaga seotud artikleid.

Setomaal, sel aastal 25 miljonit inimest ühendava soome-ugri maailma keskpunktis, toimub kultuuripealinna aasta jooksul üle 35 kultuurisündmuse, mille kandev idee on pärimuskultuuri edasiandmine vanematelt noorematele, meistritelt meistritele ja ka asjahuvilistele.

Suuremateks sündmusteks kultuuripealinna aasta jooksul saavad olema pärast jaanipäeva toimuv Seto Folk Värskas ja kostipäiv ehk kohvikutepäev kogu Setomaal, mis on sel aastal pühendatud soome-ugri temaatikale. Samuti toimuvad Ostrova festival, filmifestival, konverentsid, erinevad õpitoad, kus külalised saavad õppida soome-ugri käsitööd või toiduvalmistamist. Kultuuripealinna aasta tipp-sündmus on augusti alguses toimuv Seto Kuningriik Obinitsa külas.

Aasta jooksul toimuvad ka soome-ugri rahvaste esindajate omavahelised kokkusaamised kogemuste vahetamiseks, kuidas soome-ugri kultuuripärandit säilitada ja järgnevatele põlvkondadele edasi anda.

Soome-ugri kultuuripealinn on ellu kutsutud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks.

Obinitsa küla Setomaal valiti soome-ugri kultuuripealinnaks 11. augustil 2014 aastal Helsingis rahvusvahelise žürii poolt soome-ugri noorteühenduse MAFUNi algatusena. Koos Obinitsaga kandideerisid 25 miljoni soomeugrilase pealinnaks ka 64 000 elanikuga Ungaris asuv Veszprém`i linn ja Venemaa Karjalas paiknev 500 elanikuga Vuokkiniemi küla.

Soome-ugri kultuuripealinna valiti teist korda. 2014. aastal oli selleks Udmurdimaal asuv Starõje Bõgi küla. Udmurdid andsid kultuuripealinna sümbol-linnu Tsirgu setodele üle 18.oktoobril, 24. oktoobril tervitasid setod kultuuripealinna sümboli jõudmist Setomaale. Soome-ugri kultuuripealinna avatseremoonia toimus tänavu 7. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles