Eesti Vabaõhumuuseumis avati seto talu

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Vanatalo avamine Tallinna Vabaõhumuuseumis.
Seto Vanatalo avamine Tallinna Vabaõhumuuseumis. Foto: Annela Laaneots

23. mail avati Tallinnas vabaõhumuuseumis seto talu, millest saab seto elulaadi ja kultuuri keskus Tallinnas.

„12 000 setost elab Setomaal 2000. Täna Tallinnas avatud seto talu on oluliseks pidepunktiks väljaspool Setomaad elavatele setodele ja kus on meie kultuuri võimalik tutvustada kõigile huvilistele“ ütles oma kõnes Setomaa ülembsootska Annela Laaneots. „Oleme väga tänulikud Tallinna Vabaõhumuuseumi töötajatele, kes nende aastakümnete jooksul olid kindlameelsed ja visad ning kelle järjepideva töö tulemusel on meil rõõm täna koos seto talu Tallinnas avada.“

Tänasele avamispidustusele kogunesid nii Tallinnas elavad setod kui sõitsid kohale setod Setomaalt, Tartust, Põlvast. Peeti maha uhke pidu, kus sai näha ja õppida seto tantse, kuulda ja kaasa laulda laule, tutvuda käsitöö ja rahvusliku köögiga.

Avati näitus „Pits ja pits. Setu ja peipsivene mustrite maailm“, Ahto Raudoja Seto Instituudist pidas sissejuhatava loengu seto kultuurist. Võimalik oli osaleda kuraator Elvi Nassariga ekskursioonil „Kuidas setu maja muuseumisse jõudis: valikutest, ületoomisest ja ekspositsiooni loomisest“. Lisaks seto kooridele astus üles ka ansambel Zetod.

Seto talu püstitamise teekond Eesti Vabaõhumuuseumisse on olnud aastakümnete pikkune. Seto talu sooviti vabaõhumuuseumisse juba 1970ndatel. 1979. aastal toodi Setomaalt vabaõhumuuseumisse ühe talu, Vanatalo, hooned lahtivõetuna.

,,Vana“ talu e Vanatalo asus Lõkova, eestistatult  Ojavere külas Pankjavitsa, hiljem Vilo vallas, mis asub praegu Vene Föderatsiooni Pihkva oblastis.

Kui kolme aasta eest saabus viimaks võimalus seto talu vabaõhumuuseumisse püstitama hakata, oli võimalik kasutada vaid toonaseid jooniseid. Nendele tuginedes ehitasid ehitusmeistrid uue talu, mis on samasugune, kui 1970ndatel Setomaalt Tallinna toodu.

Eesti Vabaõhumuuseumis asuv Vanatalo on näide Setomaa idaosale varem iseloomulikest omamoodi kindlustaludest, kus elumaja paiknes nn kolmerealise õue keskel, sellest kahel pool seisid reas kõrvalhooned. Nende ja elamu vahele jäid kitsad kõrgete väravatega suletud õued. Kõik hooned asetsesid otsaga külatänava poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles