Selgusid parimad seto pitsi meistrid

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto pitsi näitus seto talumuuseumis Värskas 2015
Seto pitsi näitus seto talumuuseumis Värskas 2015 Foto: Ingrit Kala

26.mail Seto Talumuuseumis toimunud XXII pitsipäevade lõpetamisel anti peapreemia parima sisekujunduses kasutatava seto pitsi eest Värskast pärit Eili Einamale suure heegeldatud voodikatte eest.

Teine ja kolmas koht läksid jagamisele huvitava lahendusega puna-valge padja valmistanud Ene Lätte ja imepeene pitsiga laudlina valmistanud Eili Einama teise töö vahel.

Näitusekülastajatelt enim hääli kogus samuti see puna-valge pitsiline laudlina. Voodikattega napsas Eili ka Setomaa Turismi ja käsitöömeister Ulve Kangro eripreemiad. Seto Talumuuseumi lemmikuks osutus Angela Reidla vilditud ja erinevates tehnikates valminud Pühade rätt. Seto Käsitüü Kogo eripreemia anti välja vanale traditsioonilisele pühaserätile uue elu andnud ning sobiliku pitsi meisterdanud Marje Linnusele. Zürii eripreemia täiskasvanute kategoorias kuulus Daisy Kudrele, kes valmistas linnupitsiga seto kalendri. Loodetavasti ehivad need kaunid seto pitsiga esemed edaspidi paljusid kodusid.

Konkursile Seto pits sisekujunduses laekus kokku 20 tööd. Väljapanekust võis leida töömahukaid esemeid: kardin, voodikate, laudlina, aga oli ka selliseid pitsiga kaunistatud väikseid majapidamises tarvilikke esemeid nagu lamp, seinapilt, kohvikannu soojendaja, küünlaalus jms. Esindatud olid ka traditsioonilised pühaserätid. Zürii hindas töömahukust, värvilahendust, motiivide kinnitust ja korrektsust ning materjali ja pitsi sobivust.

Koolinoorte töid oli  tänavu konkursile esitatud kuus. Peapreemia sai Värska Gümnaasiumi 9.klassi õpilase Anete Vabarna valmistatud toolikate. Ideepreemia kuulus Mari Linnusele raamitud ja pitsiga kaunistatud perepildi eest. Edukamaks kooliks tütarlaste käsitöös hõigati välja Värska Gümnaasium.

Pitsipäevade lõpetamisel kuulutati välja 2016.aasta konkurssi teema- Midagi endale / Midägi hinele.

„Teema on mõnus seetõttu, et tavaliselt soovid igaüks just endale midagi valmistada ning loodame rohkearvulist osavõttu. Seto pitsi heegeldamine on aeganõudev töö ning see, kes tahab järgmisel konkursil meistriks saada, peab alustama vähemalt sügisel,“ ütles Seto Käsitüü Kogo tegevjuht Ingrit Kala. „Aja jooksul on kaante vahele saanud mitu pitsiraamatut, mis võimaldavad kõigil huvilistel omal käel seto pitsi tegemist katsetada. Samas korraldasime pitsimeistrite juhendamisel kolme nädala jooksul Setomaa eri kohtades avatud pitsi õpitubasid. Seto Pitsiklubi läheb suvepuhkusele ja koguneb taas sügisel, mis muidugi ei tähenda, et seto naised suvel ei heegeldaks.“

5.-26.maini toimusid Setomaal, Seto Talumuuseumis järjekorras juba XXII Seto pitsi päevad. Pitsipäevad on Seto Käsitüü Kogo ja Seto Pitsiklubi jaoks olulised, et hoida elus, tutvustada ja populariseerida just seda olulist osa seto naiste käsitööst ning samas ühendada tegijaid, pakkudes neile väljundit meisterlikkuse arendamiseks.

Seto Käsitüü Kogo tänab kõiki tänavuse ürituse toetajaid ja koostööpartnereid: Värska Vallavalitsus, Setomaa Kultuuriprogramm, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp , Seto Talumuuseum ja Käsitööselts Kirävüü.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles