Obinitsa muuseum tähistas 20. aastapäeva

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obinitsa Seto Muuseumitarõ
Obinitsa Seto Muuseumitarõ Foto: Eve Ellermäe

3. juunil tähistas Obinitsa Muuseum oma 20. aastapäeva. Muuseumi sünnipäeval tutvustati Vaidu Vidili äsjavalminud dokumentaalfilmi "Mis on seto asi?" ning avati pühendusega pink muuseumi loojale Liidia Sillaotsale.

Obinitsa Seto Muuseumitarõ töötab muuseum-turismiinfopunktina. I korruse püsiekspositsioon on kujundatud seto tarõ´na, kus saab tutvuda Mokornulga ja Üle-Pelska (Obinitsa kandi) setode elu-oluga aastatel 1920-1940.   Tutvuda saab ka arheoloogiaväljapanekuga ning hoone ülakorrusel eksponeeritakse vahetuvaid näitusi. Hoone läheduses asub ka Obinitsa tsässon.

Tänasel päeval on Obinitsa külas asuva Obinitsa Muuseumi osadeks lisaks Obinitsa Seto Muuseumitarõ hoonele ka taastamisjärgus olev Tobrova külas asuv seto traditsiooniline kindlustalukompleks Luikjärve talu. Muuseumi haldusalasse kuulub ka Meremäe vaatetornikompleks Kalatsova külas.

„Muuseumi oluliseks rolliks on  nii kohalikule kogukonnale kui ka Setomaa külastajale Setomaa ajaloo ja kultuuri teadvustamine ja vahendamine,“ ütles muuseumi juhataja Eve Ellermäe. „ Selleks tehakse kogumis- ja uurimistööd ning muuseumimaja uksed on kõigile huvilistele avatud aastaringselt. Muuseum korraldab ka koolitusi ning jutuõhtuid, mitte üksnes minevikulistel, vaid ka tänasel päeval seto kultuuris aktuaalsetel teemadel.“

Obinitsa Seto Muuseumitarõ avati 3. juunil 1995. aastal koduloolase Liidia Sillaotsa eestvedamisel, näitamaks ja selgitamaks Obinitsa kandi näitel endisaegset elu-olu Setomaal.

1.novembril 2000. aastal andis Liidia Sillaots muuseumitöö teatepulga üle Rutt Riitsaarele, kelle lisaülesandeks oli ka turismiinfopunkti töö. Aja jooksul on muuseumitöötajad vahetunud, ent Liidia on alati olnud neile  juhendajaks, toeks ja abiks. 

Obinitsa muuseumi edenemisse on oma tööpanuse andnud Sigre Andreson, Merlin Lõiv,  Evelin Turvas, Kadri Vissel ja Terje Lillmaa, hetkel on muuseumipere põhiliikmeid kolm – Eve Ellermäe, Kati Liiv ja Eveln Turvas.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles