Tsiistres algas 10. juunil soome-ugri filmifestival FUFF

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri filmifestival FUFF
Soome-ugri filmifestival FUFF Foto: FUFF

10.-13. juunini toimub Tsiistre linamuuseumi külakinos soome-ugri filmifestival FUFF II, kus tänavu jõuab ekraanile ligikaudu 60 filmi.

Festivalil linastuvad filmid, mille autorid on soome-ugri filmitegijad ja/või mis käsitlevad soome-ugri teemasid. FUFF on eriline mitmes aspektis: esiteks, festival leiab aset Eesti piirialal, eemal suurtest tõmbekeskustest ning teiseks on festivalil hariv roll – lisaks filmivaatamisele on võimalik osa võtta soome-ugri väikerahvaste filmikunsti edendamisele suunatud stsenaristika töötubadest.

Festivali soome-ugri programm on jaotatud kaheks: võistlusprogrammis osalevad soome-ugri omariikluseta väikerahvaste filmid; programmi teises osas saab vaadata suuremate soome-ugri rahvaste – ungari, soome, eesti ja sel aastal ka saami filme.

Stsenaristika töötubasid juhendavad filmimaailmas tuntud nimed: režissöör-stsenarist Dániel Erdélyi Ungarist ja kirjanik-stsenarist Mart Kivastik Eestist. Festival toob Tsiistresse lisaks soome-ugri stsenaristidele ka filmiasjalised kaugelt Tšiilist ja naaberriigist Lätist, kokku 20 rahvuse esindajad.

Festivalil avatakse linamuuseumis erza fotokunstniku Aris-Onton Kälme välinäitus, mis kajastab soome-ugri väikerahva sölkupide elu.

Festivaliõhtutel saab nautida muusikat – esinevad Anto Siimson, Aarne Kaur, Kaja Taul; soome-ugri muusikat keerutab plaadilt DJ Aivar Meos. Festivali kunstiline juht Edina Csüllög: „Meil on hea meel tõdeda, et eelmise aasta festivalil on konkreetne tulemus: udmurdid ja vepslased on loonud mitmeid uusi filme. Loodame, et tänu praktilistele õpitubadele paraneb filmide kvaliteet ja suureneb huvi filmitegemise vastu.”

Festivali patroon on soome-ugri kultuuri hoidja kirjanik Kauksi Ülle. Rohkem infot festivali kohta leiab aadressilt www.fuff.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles