Seto Folk tõstab lapsed poodiumile

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillilapsed
Pillilapsed Foto: Kaarel Vaidla

Homme algav Seto Folk tõstab oma väikseimad külalised poodiumile. Värska laululava laudadel seatakse sisse eriline lasteala, kus lastele jagub põnevaid ja toredaid tegevusi kõikideks folgipäevadeks ning kus nende ette astuvad erisugused esinejad just lastele mõeldud laulude, juttude ja mängudega. Tähelepanu pööratakse lastele ja nende vanematele ka mujal folgialal, näiteks ootab pisimaid külalisi puhkama Seto Talumuuseumi Tsäimaja teisel korrusel vaikne lõunatudula, hommikuti heiskab purje lastelodi ning matkaprogrammist leiab põnevaid retki väikseimatele jalapaaridele.

Laste- ja peresõbraliku õhkkonna loomisel on Seto Folk kaasanud oma ala tõelised spetsialistid - lapsevanemad. Nii hoolitseb lasteprogrammi ja lasteala eest Mittetulundusühing Perering, mille vedajateks on kolmelapselise pere pead Marta ja Kaarel Vaidla, kes on programmi loomisel ja lasteala sisse seadmisel lähtunud just isiklikest kogemustest.

“Tihti on suurematel üritustel ringi liikudes tunne, et oleme oma lastega küll valesse kohta sattunud,” kirjeldab Kaarel tavapäraseid tundeid. Tema ja Marta töö eesmärgiks ongi olnud laste- ja peresõbraliku õhkkonna loomine ning seda mitte ainult lastealal ja lasteprogrammi raames.

“Lastega pere peab end Seto Folgil tundma oodatud külalisena,” võtab ta lühidalt kokku tehtud töö loodetava tulemuse.

Lasteprogramm on väga mitmekesine ning tihedalt seotud selle-aastase festivali teemaga “Näitame keelt”. Nimelt leiab lastele suunatud tegevuste hulgast nii seto-, võro-, mulgi- kui ka kirjakeelseid ja helisema pannakse nii kandle- kui ka karmoškakeeled. Oluline koht on lasteprogrammis ka juttudel ja jutustustel.

“Meie jaoks oli oluline leida esinejad, kes suudavad kütkestada nii väikseimaid folgikülalisi kui ka nende suuremaid õdesid-vendi, aga ka vanemaid, et lasteprogrammist oleks tore osa võtta terve perega,” kirjeldab Marta lasteprogrammi koostamise põhimõtteid.

Mittetulundusühing Pereringi eesmärk ongi terve pere kultuuri edendamine Eestis, mille üheks väljundiks on tervet perekonda ja perekondlikku koosviibimist väärtustavateks ühistegevusteks võimaluse pakkumine. “Seto Folk on kindlasti üritus tervele perele,” on Pereringi esindajad ühel nõul.

Sama meelt on ka kahe lapse isa, matkaprogrammi juht Toomas Valk, kelle töö tulemusena leidub folgiprogrammis retki ka ürituse kõige pisematele külalistele. “Seto Folgi südameasjaks on jätta lastele Setomaa loodusest ja pärimusest kustumatu mulje, et pärimuskultuuri ja puhast loodust jaguks ka tulevikupõlvkondadele,” tõdeb Toomas. Nõnda saavad lapsed osaleda nii lastematkal kui ka liblikate õpitoas või siis hoopis põneval ja elurikkal “Ühe meetri minimatkal”. Olgu siis lastealal, matkatelgis või Värska kaunites metsades, rõõmu jätkub Seto Folgil tervele perele.

Seto Folk toimub algaval nädalavahetusel peamiselt Värskas ja selle ümbruses, festivali lasteala asub folgiala südames Värska laululaval. Lasteprogrammi esinejate hulgas on Anu Taul, Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik, Pastacas, Piret Päär, Katrin Soon, Natalia Ermakov, Evar Riitsaar, Helve Mets, toimuvad puutöö õpitoad Sujuri juhendamisel, kohal on rändav lodajkoda ning kogemustega juhendajate valvsa pilgu alla saab lõbutseda koos lastega akrojoogat õppides.

Lastematkade korraldamist toetab RMK ja keskkonnateadlikkust arendavate õpitubadega on kohal Tartu Loodusmaja. Lasteprogramm alustab reedel, 26. juunil kell 16.00 “Seto laulu- ja mänguringiga” ning lõpetab pühapäeval, 28. juunil kell 19.00 “Laste Seto Folgi juttudega”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles