Seto Folk näitab tänasest keelt

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Folk 2014 aastal Värskas
Seto Folk 2014 aastal Värskas Foto: Seto Folk

Tänasest pühapäevani toimub Värskas muusika- ja matkafestival Seto Folk. Kolmepäevase festivali programmis on üle 40 esineja seitsmel laval, enam kui 30 õpituba, 12 erinevat matka, lodja- ja viikingilaeva retked Värska lahel ning vabaõhuspaa, mille avab festivali peasponsor Värska Sanatoorium.

Festivali esimene päev saab alguse soome-ugri kultuuripealinnast Obinitsast, kus Seto Folk alanuks kuulutatakse ja selleaastane soome-ugri sugulasrahvastele pühendatud teema „Näitame keelt!“ sisse õnnistatakse.  Seejärel liigub festival edasi Värskasse, kus reedeõhtusteks peaesinejateks on Soomest pärit positiivselt hullumeelne lõõtsamängija Antti Paalanen, Udmurdi noorte folk-rokkansambel Silent Woo Goore, Eesti pärimusmuusika üks säravamaid tähti Maarja Nuut, Mordva meestekoor Morama ja mitmed teised. Õhtu lõppeb söökladiskoga seto pärimusest inspireeritud klubimuusika ansambli Klupp ning DJ Mur rütmide saatel. Reedeses kavas on ka õhtune hobuvankril linnulauluretk ning öine nahkhiireretk. Värska lahel seilavad Udmurdi lodi ja Gruusia lodi ning öölodjaretkel jämmivad hiiukandled.

Festivali teine päev algab varakult. Külastajad on oodatud Saunalaval toimuvale hommikukontsertile, kus saab ka ujuda ning nautida hommikusauna koos lõkkel küpsetatud pannkookidega. Kohvitassi saatel paralleelselt hommikukontsertiga kulgeval jutuhommikul räägivad Kati Komimaalt ja Miralda Setomaalt oma elust „kahepaiksena“. Päeva jooksul saab osaleda erinevates õpitubades – õppida komi või ersa keelt, meeste ja naiste leelot, kasetohust meisterdamist, viltimist või seto tantse. Matkasõpru ootavad Värska peidetud väärtused, orienteerumisrajad, poole järve üllatusmatk, ühe meetri minimatk ning matk seenemetsa koos kohaliku korilasega. Lavadel astuvad mitmete teiste seas üles Naised köögis, Curly Strings, Zetod, Iberi koor Gruusiast ja Chipchirgan Urdmurdimaalt. Õhtu tipphetk on suur seto kirmask, mille ajaks vaikivad kõik lavad, et üheskoos külastajate ja kohalikega pidada maha üks võimas seto külapidu. Lodjasadamast väljub luulelodi, Mordva lodi, loojangulodi ja regilauluöölodi.

Festivali kolmas päev algab hommikuse improkontserdiga Õrsava järve kaldal, kus spontaanselt musitseerivad Mari Kalkun ja Soome hiiukandle virtuoos Pekko Käppi. Osaleda saab 43 km pikkusel jalgrattamatkal mööda Petseri laskevälja rattarada ning sõita mulgi-võro või leelolodjaga. Õpitubade programm kutsub tutvuma seto ja udmurdi keelega ning õppima udmurdi tantse, seto pitsi heelgedamist ja palju muud. Ühele lavale astuvad Gruusia, Mordva, Seto ja Virumaa mehed, kes laulavad üksteise võidu oma rahva meestelaule. Õhtul tantsutab rahvast legendaarne ansambel Kukerpillid ja nooruslikult värske Angus.

Lapsi ootavad kõigil kolmel päeval lastele suunatud õpitoad ja matkad, lastelodi, lastekontserdid ja mõnus lasteala. Täiskasvanutele pakub lõõgastust Värska Sanatooriumi Puhkuselava juures avatav Seto Spaa, kus kontserti nautides saab proovida tervendavat mudamaski või massaaži.

Festivali programmist saab osa võtta festivali passi või päevapiletiga, teatud kontsertidele on kohapeal müügil ka üksikpiletid. Üksikpileti hinnaga 10 eurot saab osta õhtustele Karjalava kontsertidele (Curly Strings, Zetod, Kukerpillid, Maarja Nuut, Antti Paalanen ja Angus) ning pärast südaööd algavatele söökladiskodele (hinnaga 5 eurot).  Sööklas toimuvad jutuhommikud ja keeleõpitoad on kõigile tasuta.

Põlva bussijaamast väljub festivalipaika Värskasse reedel, 26. juunil kell 11.00 või 18.20. eriliinibuss nr 91. Buss peatub kõigis Põlva-Värska marsruudile jäävates peatustes, sealhulgas Põlva linna jäävates bussipeatustes. Tallinna ja Tartu poolt tulijad saavad 26. juunil nii hommikuselt kui ka õhtuselt reisirongilt bussile ümber istuda Ilumetsa raudteejaamas – bussiajad on sobitatud reisirongide graafikuga. Pühapäeval kell 15.00 Värskast sama numbriga liinil väljuvalt bussireisilt Põlvasse saab Ilumetsa rongijaamas ümber istuda kell 15.41 väljuvale rongireisile, et sõita tagasi Tartu või Tallinna suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles