Setod said kätte oma raha

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sada Seto Krooni
Sada Seto Krooni Foto: Seto Pank

Täna, 27.juulil jõudsid Setomaale Seto kroonid, mis võetakse kasutusele alates Seto Kuningriigi päevast, 1.augustist 2015.

Seto krooni ühikud on 1,5,10, 50 ja 100 Seto krooni. Kroonidel on kujutatud seto kultuuri tähtsamaid maamärke ja sümboleid seto käsitööst, seto leelost, seto arhitektuurist, seto pühapaikadest ja pühakodadest.

Edaspidi saab ja tohib Seto kuningriigi väliskaubandus toimuda ainult seto kroonides. Kõik tulevased Seto kuningriigi ametiasutused, kui nad peaks seto kuningas Peko tahtel kunagi loodama, näiteks nagu kuninglik maksuamet ja kuninglik toll, samuti Seto Kuninglikku majandustegevuse registrisse kantud ettevõtjad ja organisatsioonid, tohivad oma käibe ja kohustuste kinnituseks kasutada ainult seto krooni.

Peko käsul tuleb kõigil setodel ja mittesetodel kasutada seda raha kui märki oma kuningriigist ja iseseisvast võimsast majandusest. Peko soov on näha seto krooni kõigi maailmarahadega võrdses reas ja kõrges vääringus ja mitte ainult – seto kroonist saab võimsaim ja ihaldatuim valuuta maailmas!

Kõik kuningriigi alamad peaksid tooma oma kulla ja hõbeda Seto Kuninglikku Panka, tagamaks seto krooni püsivust, kindlust ja igikestvust. Kohustus kehtib eelkõike selle kulla ja hõbeda osas, mis on kaevandatud Seto kuningriigi maadelt ja maapõuest!

Seto kuningas Peko annab ülembsootska vahendusel soovituse varuda piisavalt kroone, et olla kuningriigis täieõiguslik kodanik või külaline.

Setod võtavad oma raha kasutusele, sest Setode kuningas Peko andis oma asemikule maa peal, Setomaa ülembsootskale teada, et Seto kuningriik kogu oma suuruses ja hiilguses vajab lisaks sõjaväele ja muudele seto maa ja rahva kuninglikkust rõhutavatele atribuutidele oma raha, Seto Krooni.

Seto Krooni kohta saab infot Seto Panga kodulehelt: http://pank.seto.ee/seto-kroonid/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles