Taarka Pärimusteatri „non-stop SETO“ külalisetendused Võrus ja Tartus

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taarka Pärimusteatri etendused toimuvad ka Tartus ja Võrus.
Taarka Pärimusteatri etendused toimuvad ka Tartus ja Võrus. Foto: Taarka Pärimusteater

Taarka Pärimusteatri  sellesuvine uuslavastus „Non-stop SETO“  etendub 2. oktoobril ka Võrus „Kandles“  ja 25. septembril Tartus Uues Teatris.

„Non-stop SETO“  uurib setondust nii kohaliku elaniku kui ka kõrvaltvaataja pilgu läbi, püüdes ka kõige pühalikumaid ja tõsisemaid teemasid käsitleda läbi setoliku huumoriprisma. Kuidas säilitada põliskultuuri tänapäeva multikultuurses maailmas? Kas on elu pärast projektimajandust? Kuidas näeb välja traditsiooniline seto kargus androidide esituses? Nendele ja paljudele muudele küsimustele otsib vastust „non-stop SETO“.

Lavastus on jätkuks eelnevatele  traditsioonilist Setomaa kujutluspilti lõhkuvatele ja setode sõlmküsimusi käsitletavatele lavastustele „Kuidas müüa setot?“ ja „Leelo otsib setot“.

Ott Karulin tõdes „Sirbis“, et tema jaoks on Obinitsas nähtud lavastus üks selle suve meeldivamaid leide:  „See pole siiski oh-kui-julgelt-eneseirooniline kapustnik turistidele ja europrojektide audiitoreile, see pole folkloorne kabaree, vaid appikarje, üleskutse iseendale. „Nonstop seto“ kõliseva naeruhõbeda alt kumab nii dramaturgias kui ka näitlejate mängus siirast nukrust, vaikset hirmu, et peale iseenda üle naermise polegi enam muud võimalik teha, sest Setomaast on ammugi saanud euro-Disneyland ning tema elanikest selle palgalised. Lavastus hoiab väga täpselt tasakaalu asjade üle naermise ja neile lahenduste otsimise, tegeliku ja absurdse vahel ning esitajad liiguvad sujuvalt karikeerimiselt pihtimisse ja jälle tagasi.„ ( „Sirp“, 14.08.2015, http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c5-muusika/mitmehaalne-porisev-r/ )

Lavastus on tekitanud Setomaal vastakaid arvamusi: „A kõrrakõsõst jää õks mõtlõma, õt kas kunsti nimel või esivanõmbidõ perändilõ näkko sülädä’ ja tuud naarust panda’ – kas hallus olõ-i?“ küsib Merlin Lõiv  ajalehes „Setomaa“.

Dramaturg: Kristiina Jalasto

Lavastaja: Helena Kesonen (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 11.lend)

Kujundus: Mailiis Laur, Ida Lepparu (TÜ VKA teatrikunsti visuaaltehnoloogia)

Visuaalmaterjalid: Evelin Urm

Laval: Artur Linnus, Riin Tammiste, Marija Jurtin, Kärt Kooser

Etendused:  25.09 kell 19.00 Tartu Uues Teatris

                  2.10 kell 19.00 Võru Kandle blackboxis

Piletid hinnaga 8/10 € müügil Piletilevis (soodushind  õpilastele, tudengitele, pensionäridele).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles