Esimene Seto ratsavõistlus - Piusa Rännak 2015

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rännaku jooksul on hobuste eest hoolitsemine oluline.
Rännaku jooksul on hobuste eest hoolitsemine oluline. Foto: Mari-Liis Tikk

Laupäeval, 26. septembril peetakse esimene Seto ratsavõistlus „Piusa Rännak 2015“. Mõõtu võetakse hobuste pikamaa jooksus ehk kestvusratsutamises. Võistlus toimub Setomaal,  Väike-Härma külas, Meremäe vallas.

Kestvusratsutamine on hobuse kiirus – ja vastupidavusvõistlus, mis paneb proovile ratsaniku ja hobuse maastikul liikumise oskused. Võistlusel antakse ühisstart ja teekond on märgistatud.

Rajal võib olla erinevaid looduslikke takistusi, maastik on väga erinev ja vahelduv.

Võistluste ajal tuleb eriti hästi hoolitseda hobuse eest. Olenevalt distantsi pikkusest koosneb rada ühest või enamast ringist. Peale iga ringi lõppu tehakse hobusele veterinaarne ülevaatus veendumaks, et ta on terve. Kontrolli edukalt läbinud hobune võib peale 40 min puhkepausi suunduda järgmisele ringile. Võidab see ratsanik, kes suudab oma hobuse kõige kiiremini tervena finišisse tuua.

Esimest korda saavad kestvusratsud võimaluse kapata maalilistel Piusa jõe ürgoru maastikukaitseala radadel. Kavas on järgmised sõidud:

• 85 km - kvalifikatisoonisõit /kiirus

• 55 km - kvalifikatisoonisõit /kiirus

• 35 km - kvalifikatsioonisõit

• 18 km – tutvumisklass

Stardid antakse kell 9.00, 10,30, 12.00 ja 13.00. Võistlema on oodata umbes 30 võistluspaari. Suurima sõidu ehk 80 km sõitjaid on viimaselt ringilt finishisse oodata orienteeruvalt kell 17.30.

Kiirussõitude parimatele on Kaubamaja välja pannud kopsakad auhinnad.

Piusa rännaku idee autoriteks on Kaldala mahetalu pererahvas ning veterinaarid Kätlin Leisson ning Kaido Puussepp. Kätlin ja Kaido on veterinaaridena spetsialiseerunud kestvusvõistlustel hobuste seisukorra hindamisele. Nad on ainsad veterinaarid Eestis, kes omavad ka selle spordiala FEI rahvusvahelist loomaarsti kvalifikatsiooni. Kõik korraldajad peavad ka ise hobuseid ning on hobuste ja ratsaspordiga igapäevaselt seotud.

Võistlusi on vaatama oodatud kõik huvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles