Tartus avatakse prantsuse fotograafi Jérémie Jung’i näitus „Setomaa - ääreala kuningriik“.

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Jeremie Jungi näituselt "Setomaa- ääreala kuningriik"
Foto Jeremie Jungi näituselt "Setomaa- ääreala kuningriik" Foto: JeremieJung/ERM

16. oktoobrist – 8. novembrini saab Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9) tutvuda Prantsuse fotograafi Jérémie Jung’i näitusega „Setomaa - ääreala kuningriik“.

Kõneleb näituse autor Jérémie Jung:

"2013. aastal sain ühe juhusliku jutuajamise käigus teada, et 20 aastat pärast Eesti taasiseseisvumist pole Venemaa endiselt ratifitseerinud ühist piirikokkulepet. See de facto piir on ühtlasi ka Euroopa Liidu ja Schengeni idapoolne piir. Kuidas on selline rahvusvaheline juriidiline lünk võimalik? Ja kuidas on korraldatud elu sellisel piirialal?

Õige pea avastasin setode ja nende noore kuningriigi Setomaa olemasolu, mis on sõna otseses mõttes sellesama piiriga kaheks lõigatud. Justkui kahevahel seisev kuningriik, ühelt poolt Eestis, teisalt Venemaal … Kust sai see muinasjutt alguse?

Need küsimused saidki minu fotoprojekti lähtepunktiks: soovisin kohtuda setodega, näha ja saada osa nende omapärasest kahe vahel kõõluvast ja tasakaalu hoidvast territooriumist ning mõista nende etnofuturistlikku lähenemist oma identiteedi säilitamisele ja maksmapanekule.

Kohale jõudes kutsuti mind jooma ja sööma koos esivanematega, kes olid mulle võõrad. Mulle esitleti Pekot – kuningat, kes puhkab igavikuni vene kloostris. Kohtasin samas telgis korraga nii üht Setomaa endist kuningat, kandmas vööl puust mõõka kui ka Eesti peaminister Taavi Rõivast. Ja sealsamas, mõrkja maiguga piirialal, vahetavad Venemaa ja Eesti veel praegugi spioone.

Ma ei teagi enam, kuidas tõmmata Setomaal piir reaalsuse ja ettekujutluse vahele ega oska eristada minevikku olevikust. Siinsed ajalised, territoriaalsed, poliitilised ja spirituaalsed piirid on alati olemas olnud, kuid paistavad praegu hägustuvat …  Et osata neid ületada, peab kahtlemata olema seto. Neid sellised piirid kohati isegi ühendavad.

Just nende  piiride avastamisest ja hägususest, lõputust unelma ja reaalsuse kahe kalda vahel  rändamisest räägivadki minu fotod, alustades justkui üht muinasjuttu: “Elasid kord …”."

Näituse autor, Jérémie Jung

Allikas: Eesti Rahva Muuseum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles