Setomaa esindajad külastasid Ungaris soome-ugri kultuuripealinn 2016 eel-avasündmust

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuripealinn 2015 Setomaa, Obinitsa esindaja annab järgmiste kultuuripealinnade Iszkaszentgyörgy ja Veszpremi esindajatele nende kultuuripealinnade eel-avasündmusel üle soome-ugri lipu.
Soome-ugri kultuuripealinn 2015 Setomaa, Obinitsa esindaja annab järgmiste kultuuripealinnade Iszkaszentgyörgy ja Veszpremi esindajatele nende kultuuripealinnade eel-avasündmusel üle soome-ugri lipu. Foto: Zoja Lebedeva

Laupäeval, 5. detsembril toimus Ungaris Iszkaszentgyörgy linnas 2016 aasta soome-ugri kultuuripealinna eel-avamissündmus. Soome-ugri kultuuripealinna tiitlit jagavad järgmisel aastal Iszkaszentgyörgy ja Veszpremi linnad Ungaris.

60 000 elanikuga Veszprem ja 2050 elanikuga Iszkaszentgyörgy rõõmustasid eel-avasündmusel, mis toimus Iszkaszentgyörgys asuvas lossis, külalisi kohalike laste laulu ja tantsu etteastetega. Käesoleva aasta soome-ugri kulturipealinna Setomaa, Obinitsa esindaja Annela Laaneots viis mõlemale linnapeale kingituseks soome-ugri lipu.

 „Ungarlased võtsid meid vastu ülisõbralikult. Mõlemas tulevases kultuuripealinnas tehti meile põhjalikud linnaekskursioonid, nii et saime väga hea ülevaate võimalikest esinemispaikadest, kus ka setod võiksid järgmisel aastal külalistena üles astuda,“ ütles Annela Laaneots. „Ungarlased ajastasid oma kultuuripealinna eel-avasündmuse Soome Vabariigi aastapäeva tähistamisega samaaegseks, mistõttu olime oodatud osa võtma ka Iszkaszentgyörgys asuvas lossis toimunud pidulikust vastuvõtust ja sellele järgnevast Soome Vabariigi aastapäeva ballist.“

 „Obinitsa soome-ugri kultuuripealinna tulemused, üle 50 sündmuse ja üle 20 000 võõrustatud turisti, annavad järgmistele kultuuripealinnadele aimu, et kultuuripealinna tiitel muudab seda kandva küla või linna atraktiivseks ja Ungaris ollakse sellest juba praegu, enne nende aasta ametlikku algust, aru saanud,“ ütles Laaneots.

„Ungarlastel on leidnud uusi ideid, mis minu arvates muudab nende kultuuripealinna Obinitsa omast erinevaks ja viib sammukese edasi, nii nagu Obinitsa arendas ka ise kultuuripealinnade liikumist võrreldes udmurtidega. Näha on, et ungarlased panustavad tootearendusse. Laupäeval saime näiteks maitsta soome-ugri kultuuripealinna veini. Samuti on neil plaanis kutsuda eri rahvustest külalisi kultuuripealinna vabatahtlikuna panustama selliselt, et nad pakuvad neile korteri elamiseks ja toitlustuse ja vabatahtlike ülesandeks jääb kajastaja kultuuripealinna sündmusi oma riikide meedias ja blogides. Pean neid ideid väga headeks.“

„Jääme huviga ungarlaste soome-ugri kultuuripealinna sündmusi ootama ja loodame ka neile oma kooridega või näitustega külla sõita,“ lisas Laaneots.

Soome-ugri kultuuripealinna tiitel on 2015 aasta lõpuni Setomaa, Obinitsa kanda. Soome-ugri kulturipealinn 2015 – Setomaa, Obinitsa lõpusündmus toimub 7. jaanuaril 2016 Obinitsas, kus Obinitsa esindajad annavad kultuuripealinnade sümbol-linnu Tsirgu üle ungarlaste esindajale.

Soome-ugri kultuuripealinnade liikumine on mõeldud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks. Soome-ugri kultuuripealinn on keskuseks 25 miljonile soome-ugrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles