Ilmus raamat „20 aastaka Seto Kuningriike“

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu "20 aastaka Seto Kuningriike" koostajad (vasakult) Laurits Leima ja Ahto Raudoja ja raamatu toimetaja Helen Külvik raamatu esitlusel Mikitamäel.
Raamatu "20 aastaka Seto Kuningriike" koostajad (vasakult) Laurits Leima ja Ahto Raudoja ja raamatu toimetaja Helen Külvik raamatu esitlusel Mikitamäel. Foto: Seto Instituut

Seto kuningriik on Setomaa iga-aastane tippsündmus juba enam kui kakskümmend aastat. 1994. aastal alguse saanud traditsioon koondab setosid üle Setomaa, üle Eesti ja üle maailma ning on aastatega kujunenud võimsaks turismimagnetiks, meelitades viimastel aastatel kohale enam kui 8000 huvilist.

Raamatusse „20 aastaka Seto Kuningriike“ on koondatud mälestused esimese kahekümne aasta Seto kuningriigist (aastaist 1994–2013). See on eelkõige fotoalbum, kus väga paljude eri pildistajate silme läbi antakse ülevaade kuningriigi päeval toimuvast: söögi- ja joogimeistrite selgitamisest, lauljatest ja tantsijatest, Setomaa ülemsootska ehk kuninga asemiku valimistest, sõjaväeparaadist ning mitte vähemtähtsana kuningriigis käinud inimestest, kes on iga kuningriigipäeva muutnud omanäoliseks.

Albumi enam kui 500 pilti ja dokumenti toovad meieni need hetked, mida kuningriigis osalenud inimesed on pidanud oluliseks üles pildistada. Üksiti annavad need fotod võimaluse jälgida, kuidas kuningriigi päev on muutunud ja arenenud nii sisult kui ka vormilt, kuidas on muutunud inimesed, kasvanud põlvkonnad ning näiteks kuidas on muutunud rahvariiete kandmine. See on meeleolukas pilguheit seto rahva ja ühe uue, ent kestma jäänud traditsiooni ajalukku 20 aasta jooksul. Kokku on kasutatud 29 erineva autori pilte aga kõige enam pilte on saadud Ilmar Vananurme, Andres Otsa ja Ain Sarve fotoarhiividest.

Raamatut saab järgmisest nädalast alates osta raamatupoodidest ja ka Seto Instituudist saates meili  info@setoinstituut.ee.

Raamatu on koostanud Laurits Leima ja Ahto Raudoja. Kujundanud Agnes Ratas. Toimetanud Paul Hagu ja Helen Külvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles