Mais toimuvad Värskas seto pitsi päevad

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto pitsi päevad toimuvad Värskas 5.-26. maini
Seto pitsi päevad toimuvad Värskas 5.-26. maini Foto: Seto Käsitüü Kogo

5.-26.maini toimuvad Värskas Seto Talumuuseumis 23. seto pitsi päevad. Pitsipäevade raames seatakse üles konkursitööde näitus ja rida teisi erinevaid näitusi,  toimuvad avalikud pitsipäevade avamise ja lõpetamise üritused.14.mail toimub suur pitsipäev, kus kõik huvilised saavad pitsi kujundada savisse, puitu, metalli, toitu ja muidugi tekstiilile. 

„Pole saladus, et seto pitsi päevad on aidanud säilitada esivanemate pitsiheegeldamise traditsioone ja olnud käivitavaks jõuks Setomaal käsitöökultuuri arendamisel,“ sõnab Seto Käsitüü Kogo tegevjuht Ingrit Kala.“ Tänu pitsipäevadele on see eriline seto naiste oskus jõudnud rahva teadvusesse, seto pits on jõudnud ehtima kodusid, erinevaid tarbetekstiile ja peokleite.“

Tänavuse aasta seto pitsi konkursi teemaks on Midagi endale / Midägi hinele.

„Konkursil on alati osalenud oma töödega ka noored ja just neile mõeldes on selle ürituse jätkamine oluline,“ ütleb Kala. „Pitsipäevad on  kaasa aidanud käsitöömeistrite leidmisele ja nende oskuste järjepidevale ülekandmisele noorematele käsitööhuvilistele.”

 Seto pitsi valmistamine on ajamahukas ettevõtmine. Konkursil on tähtis, et töö oleks teostatud korrektselt, õigete värvidega ja lõpptulemus, mida hindab žürii, oleks kaunis ning seto traditsioone järgiv.

Konkursi tööd, mis on varustatud pealkirjaga tuleb esitada kas Seto Talumuuseumi või Värskasse Seto Käsitüü Kogo kontorisse hiljemalt 2.mai 2016 kell 16.00.

Pitsipäevade avamine toimub Seto Talumuuseumi õuel 5.mail kell 15.00. Näitused jäävad muuseumis avatuks 26.maini  T –L kell 10 – 16.00.  Konkursil selgitatakse ka publiku lemmikud.

Parimad 2016 aasta pitsiheegeldajad kuulutatakse välja 26.mail kell 15.00

Seto pitsi päevi korraldab Seto Käsitüü Kogo, toetavad Värska Vallavalitsus, Rahvakultuuri Keskus, Seto Talumuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles