Setod sõidavad Lahtisse soome-ugri maailmakongressile

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
soome-ugri lipp
soome-ugri lipp Foto: Rein Sikk

15.–17. juunini toimub Soomes Lahtis Sibeliuse kontserdimajas soome-ugri rahvaste VII maailmakongress „Soome-ugri rahvad: kestliku arengu poole“. Kongressile oodatakse ligi 400 delegaati kõigi soome-ugri rahvaste seast, setosid esindab kümme delegaati.

Ametlikult osaleb seto delegatsioon maailmakongressi töös teist korda ja esimest korda nii suure delegatsioonina. Seda võimaldab Eestis viimatine läbiviidud rahvaloendus, mille tulemusel on seto keele mõistjaid umbes 12 000.

Kongressil käsitletavad teemad on soome-ugri rahvaste keelte ja kultuuride järjepidevus, soome-ugri inforuumi arenguperspektiivid, kodanikuühiskond ja võim, majandus ja keskkond ning demograafilised protsessid.

Soome-ugri rahvaste maailmakongress on soome-ugri ja samojeedi rahvaste esindusfoorum, mis on sõltumatu valitsustest ja poliitilistest parteidest ning toetub oma tegevuses maailma soome-ugri rahvaste koostöödeklaratsioonile.

Kongressi eesmärkideks on arendada ja kaitsta soome-ugri rahvaste rahvusteadvust, kultuure ja keeli, edendada soome-ugri rahvaste omavahelist koostööd, käsitleda aktuaalseid probleeme ja leida neile lahendus.

Esimene kongress toimus 1992. aastal aastal Sõktõvkaris, seejärel on need toimunud iga nelja aasta tagant vaheldumisi Ungaris, Soomes, Eestis ja Venemaal. Eesti on järgmise, 2020. aasta kongressi korraldajamaaks.

Seto Kongressi Vanemate Kogu otsusega esindavad setosid soome-ugri rahvaste VII maailmakongressil Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aarne Leima, Seto Kongressi Vanemate Kogu liikmed Õie Sarv, Igor Taro ja Ingrit Kala, sootskad Ahto Raudoja ja Annela Laaneots, Setomaa ajalehe peatoimetaja ja kirjanik Ülle Kauksi, seto ansambli Kiiora liige Evelin Leima, soome-ugri koostöö korraldaja Rieka Hõrn ning Petseri setode eestvedaja Helju Majak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles