Meremäe vald loobus ühtsest Seto vallast ja miljonist eurost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabaõhumuuseumis mais avatud Setu talust on saanud Setumaa traditsioonide kandja ja rahvakalendri ürituste korraldaja. Laupäeval peeti Seto Mihklipäiva - praasnik koos laulu- ja pillimängu ning seto söögi ja joogiga. Pildil hetk üritusest, kuhu oli saabunud rahvast ka Setomaalt.
Eesti Vabaõhumuuseumis mais avatud Setu talust on saanud Setumaa traditsioonide kandja ja rahvakalendri ürituste korraldaja. Laupäeval peeti Seto Mihklipäiva - praasnik koos laulu- ja pillimängu ning seto söögi ja joogiga. Pildil hetk üritusest, kuhu oli saabunud rahvast ka Setomaalt. Foto: Peeter Langovits

Meremäe vallavolikogu otsustas täna, et ei soovi vabatahtlikke ühinemisläbirääkimisi Värska vallaga, millega nad ühtlasi loobusid ühtsest Seto vallast ja seto ettevõtjate pakutud miljonist eurost.

Tänasel vallavolikogu istungil otsustasid Meremäe volikogu liikmed Arno Vares, Mihhail Link, Helgi Metsik, Matti  Kõivik, Arvo Kaupo ja Rein Nikitin mitte vastu võtta Värska valla ettepanekut alustada ühinemisläbirääkimisi.

Ühinemisläbirääkimiste mitte alustamisega ignoreerisid kuus vallavolikogu liiget Meremäe valla rahvaalgatust, seto rahva esindusorgani Seto Kongressi Vanemate Kogu, 1 miljonit tulevasse Seto valda panustada otsustanud ettevõtjate, riigikogu Setomaa toetusrühma ettepanekuid ja ka riigi loodud võimalust haldusreformi seaduses, mis andis haldusreformi käigus setodele võimaluse ühtse valla moodustamiseks.

Samal volikogu istungil võttis Meremäe volikogu vastu otsuse alustada läbirääkimisi Misso, Vastseliina ja Orava vallaga. Neist Vastseliina vald on vastavale ettepanekule varasemate ühinemisläbirääkimiste käigus juba vastanud eitavalt ning Misso vald peab aktiivseid positiivseid läbirääkimisi Rõuge vallaga ühinemiseks.

Tänase otsusega ütles Meremäe volikogu lisaks ühtse Seto valla moodustamisele ära ka ettevõtjate pakutud 1 miljonist eurost, mida nad olid valmis piirkonna arengusse panustama. 

Kui ühinemisläbirääkimised Misso, Vastseliina ja Oravaga ei õnnestu, jääb Meremäe vald sundliidetavaks ja kaotab ka 300 000 riigi vahatahtliku liitumise toetust.

Meremäe vallavolikogu esimees Mihhail Link (IRL) kommenteeris Postimehele, et valimisliit Koduvald ütles juba valimiste ajal, et ühtset Setomaad ei tule ja Meremäe valla liitumissuund jääb lõuna poole.

«See oli neljas kord laua peal ja ükski kord pole Värskale jaatavalt vastatud. Nüüdki vastati eitavalt. Koduvald esitas ühinemisläbirääkimiste algatamise eelnõu Misso, Vastseliina ja Orava vallaga,» rääkis Link.

Link märkis, et kui Värska vallaga ühinemise poolt koguti 117 allkirja, oli Vastseliina suunal allkirju kaks korda rohkem. «Rahva enamus soovib ühinemist Vastseliina suunal,» lausus ta.

Link rõhutas, et Vastseliina ütles eitavalt ainult sellele ettepanekule, kus pandi ette ühineda kõigi Võrumaa omavalitsustega. «Nüüd, kui me istusime eile maas, ütles Vastseliina, et tehke ettepanek ära, siis nemad vastavad meile ilmselt jaatavalt,» rääkis ta. 29. juunil toimub Vastseliina volikogu istung.

«Ma olen mitu põlve seto, ma toetan seto kultuuri, aga seto poliitikat mina sellisena ei toeta,» kommenteeris Link ettevõtjate 1 miljoni euro pakkumist, et moodustada ühtne Seto vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles