Sel aastal kestab Seto Külävüü kostipäiv kaks päeva

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa kohvikutepäeval pakutakse külalistele maitsvat kohalikku toitu
Setomaa kohvikutepäeval pakutakse külalistele maitsvat kohalikku toitu Foto: Martin Ivask

Kostipäeva kohvikud ootavad seekord külalisi kahel päeval – 13.-14. augustil. Teisel päeval on pooltes neist peräpütüpäiv ehk pakutakse seda, mida pakkuda on. Igas kohvikus on oma müügilett või talupood – kui kõhtu enam ei mahu, saab hõrgutisi kaasa osta. Tegevusi ja programmi jätkub mõlemaks päevaks, ka reede ja laupäeva õhtuks.

Üle-Eesti toimub palju kohvikutepäevasid. Seto Külävüü kostipäiv on maapiirkonnas toimuvatest mastaapseim. Nii on üritusel korraga mitu eesmärki – tutvustada ja arendada kohalikku toidukultuuri, kasutada võimalikult palju kohalikke saadusi, samas ka näidata maaelu tegemisi, kohalikku kultuurielu. 

Igal aastal on kostipäeva kohvikute seas uusi tegijaid kui ka kogenud meeskondi. Kohvikute poolt pakutavad toidud ja tegevused muutuvad igal aastal. Kostipäeva 14 kohvikut sel aastal on: Päkapiku suvekohvik (Lüübnitsas), Rannaküla kohvik (Laossinas), Inara vanavalgõ kohvitarõ (Mikitamäel), Jahimeeste kants (Mikitamäel), Suvi seto moodi (Mikitamäel), Magusad mõtted (Värskas), Toomemäe talu Maagõkõnõ (Saaboldas), Samarina Samovarid (Saatses), Obinizza (Obinitsas), Muuseumist leeväköögini (Obinitsas), Rikka Ivvani tatrakohvik (Küllätüväs), Tiirhanna talukohvik (Tiirhannas), Uibuaia (Tsiistres), Lillemäe (Saagris Luhamaal).

Need külalised, kes saabuvad Setomaale juba reedel 12. augustil, saavad osaleda Nedsaja külas kirmaskil või Kaika suveülikooli kontserdil ja tantsuõhtul Tsiistre Linamuuseumis. Laupäeval on mitmeid kohvikukontserte, kuid on ka õhtune pidu Ostrova külas. Seal esinevad Maarja-Liis Ilus ja Peeter Rebane.

Sõltuvalt sellest, kus keegi päeva lõpuks jõudnud on, saab mõnusasti päeva ka öösse veeretada. Mitmed kohvikud pakuvad sel aastal telkimise võimalust – kas enda õuel või naabri juures.

Et nii suurt üritust hästi korraldada, siis selleks on seljad kokku pannud kaks Setomaa MTÜd – MTÜ Setomaa Turism ja MTÜ Seto Käsitüü Kogo. Mõlemal MTÜl täitus sel aastal 10 tegevusaastat. Selle aja jooksul on selgeks saanud, kes mida hästi teeb ja kuidas üksteise tegemisi kõige paremini toetada. Kostipäeva korraldamisel tegeles Seto Käsitüü Kogo kohvikute koolitustega, need toimusid märtsist juulini. Setomaa Turism tegeleb ürituse üldise korralduse ja turundusega.

2015.a EDEN konkursil „Turism ja kohalik toidutraditsioon“ tunnustati Seto Külävüüd kolmanda kohaga. Oma osa selles tunnustuses oli kindlasti kostipäeval. 2014.a tunnustati kostipäeva tiitliga „Põlvamaa parim koostööprojekt“ ja „Põlvamaa parim turismiturunduse projekt“.

Kostipäeva kohvikute kohta leiab rohkem infot: www.visitsetomaa.ee/seto-kulavuu-kostipaiv. Kostipäeva voldik on paar päeva enne üritust kättesaadav Tartu külastuskeskuses, Põlva ja Võru turismiinfokeskuses, marsruudile jäävates turismiinfopunktides ja kostipäeva kohvikutes.

Seto Külävüü on turismimarsruut, mis kulgeb Võõpsust Luhamaani. Marsruudi kohta saab rohkem infot: http://www.visitsetomaa.ee/kylavyy-kaart

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles