Setod kuulutavad laupäeval välja XXIII Seto Kuningriigi

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
6.augustil toimub Värskas XXIII Seto Kuningriik
6.augustil toimub Värskas XXIII Seto Kuningriik Foto: XXIII Seto Kuningriik

6.augustil toimub Värskas XXIII Seto Kuningriigipäev. Seto Kuningriik on setodele aasta olulisim sündmus, mis toob aasta-aastalt ka üha enam külalisi Setomaale.

Seto Kuningriigi päeval saab tutvuda seto keele, käsitöö, muusika ja toiduvalmistamisega. Loomulikult on palju muusikat ja laulu-tantsu. Maitsta saab seto toite ja neid ka endale koju kaasa viia. Valitakse parim kargusõ kargaja ehk traditsioonilise seto tantsu tantsija, parim sõnolinõ ehk kohapeal laulu looja ja eestütleja, parimad pillimängijad, käsitöö-, toidu- ja joogivalmistajad.

Seto Kuningriigi tippsündmuseks on ülembsootska valimine. Ülembsootska esindab kogu järgneva aasta Setomaad ja setosid ning on setode jumala Peko asemik maapeal.

Iidsetel aegadel on setode eestkõneleja olnud nende jumal Peko, kes nüüd puhkab Petseri kloostrikoobastes – nüüd on ülembsootska see, kelle kaudu Peko oma sõnumi seto rahvani ja kaugemalegi viib.

Ülemsootska valimisega ei lõpe veel Kuningriigipäev – lõpetuseks marsib seto sõjaväe paraad, üheskoos saab veel laulda, tantsida ja koos pidu pidades õhtut pikendada.

XXIII Seto Kuningriik toimub 6.augustil algusega kell 12.00 Värskas.

Rohkem infot: http://www.setomaa.ee/kuningriik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles