Setomaa on saavutanud edu tänu seto valdade koostööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar tervitamas Setomaa turismitegijaid.
Soome-ugri kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar tervitamas Setomaa turismitegijaid. Foto: Ülle Pärnoja

Setomaa valdade tihedas koostöös on viimastel aastatel saavutatud märkimisväärseid tulemusi.

Setomaa vallad on viimase kümne aasta jooksul ehitanud üles oma valdade vahelise koostöövõrgustiku. Tänu koostööle nii turismi, ettevõtluse kui kultuuri valdkonnas on saavutatud piirkonna terviklik hea areng.

Setomaal on välja on kujunenud tugevad ühingud ja seltsid. Ettevõtete arvu kasv tuhande elaniku kohta on suurem kui Eestis tervikuna. Ettevõtteid 1000 elaniku kohta oli 2000. aastal Setomaal 15,7 ja Eestis keskmiselt 62, kuid 2013. aastal oli Setomaal neid juba 93,6 ja Eestis 80.

Aktiivsemaks ja populaarsemaks on muutunud kodanikualgatus. Kasvanud on koostöövõrgustikud ja MTÜ-de arv. Näiteks kui 2007. aastal oli Setomaal 60 MTÜ-d, siis 2013. aastal juba 115 MTÜ-d.

Ühiselt on panustatud ka infrastruktuuri arendamisse. Piirkonda läbivate riigiteede arendus on toimunud koostöös Maanteeameti ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga: Meremäe-Obinitsa-Piusa-Orava tee tolmuvabaks muutmine; Obinitsa-Võmmorski tee tolmuvabaks muutmine; Matsuri-Sesniki uus tee; Võõpsu-Lüübnitsa-Beresje tee tolmuvabaks muutmine; Värska-Reha tee tolmuvabaks muutmine; Reha-Koidula-Petseri tee renoveerimine. Piiriäärsete omavalitsuste kohalike teede korrastamiseks saadi aastatel 2006-2016 täiendavat raha.

Piirkonna jaoks on oluline ka Kagu-Eesti viisakoordinaatori tegevus. Igal aastal saab kaks tuhat Põlva ja Võru maakonna inimest tasuta Vene Föderatsiooni viisa nimekirja alusel.

Setomaa Valdade Liidu osalusel on ellu viidud kuus ülepiirilist mahukat projekti Vene ja Läti suunal. Peale selle on rahvusvahelisi mahukaid projekte ellu viinud Setomaa Turism ja Seto Instituut ning vallad.

Setomaa kultuuriprogrammi toetustega on kümne aasta jooksul toimunud väga palju kultuurisündmusi ning tegeldud kohaliku unikaaalse seto kultuuripärandi säilitamise ja elushoidmisega. Näiteks võib tuua Setomaa muuseumide tegevused,  pärimusõppe korraldamise Setomaa koolides, panus Seto kuningriigipäevade korraldamiseks, trükiste ja plaatide väljaandmise, lisaks palju väiksemaid kohapealseid sündmusi. Seto leelo kuulub UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

Setomaa arengu programmi loomine 2006. aastal on võimaldanud Setomaa valdade ettevõtlus- ja elukeskkonda arendada. Näiteks on korraldatud koolides majandusõpet ja õpilasfirmade tegevust, lambakasvatajate koostööd,  aiandusvaldkonna koostööd. Lisaks väärib märkimist “Noored Setomaale” toetusskeem, Seto Külävüü turismimarsruut, Setomaa tutvustamine messidel, energiaarendus, ürituste toetused (Lüübnitsa laadad, Ostrova festivalid, kuningriigid).

Seto Külävüü turismimarsruudi raames on kuues vallas maastikule paigaldatud 130 viita, 17 infotahvlit, 12 välikaarti, 7 puhkekohta ja 3 infotulpa. Lisaks trükised viies keeles ja reklaam erinevates kohtades, kasutusel on palju ristturunduse võimalusi, et veelgi enam silma paista.

Toiduvaldkonna arenduseks on Setomaa Turism algatanud Seto Külävüü kostipäeva. See on toonud piirkonnale tuntust, tunnustust ja kindlasti panustanud oluliselt valdkonna edendamisse. Kostipäeval saavad osaleda Seto Külävüü läheduses asuvad kohvikud. Kohvikute eestvedajatele pakutakse erilisi koolitusi (nt Inga Paenurme toidukoolitus, Ants Uustalu Ööbiku talu külastus, Tammuri talu külastus).Riiklikul turismisaidil puhkaeestis.ee ja visitestonia.com on Setomaa Lõuna-Eesti jaotuses eraldi piirkonnana välja toodud, väliskülalisel on hõlbus aru saada, mida Setomaal näha ja teha saab.

Võrreldes lähimaakondadega on Setomaa erilises olukorras ka giidide poolest. Setomaal toimus giidide koolitus ja atesteerimine juba 2012. aastal (atesteeriti 20 giidi kümnes keeles). Setomaa vallad on kordamööda korraldanud üle kahekümne aasta Seto Kuningriigi päeva, mis on aasta olulisimaks kokkusaamiskohaks setodele kui ka atraktiivseks vaatemänguks turistidele.

Möödunud nädalal toimus Setomaal Lõuna-Eesti turismikonverents „Ajalugu sosistab homsesse“, kus setod jagasid lõunaeestlastele piirkonna turistidele atraktiivseks muutmise kogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles