Setod valisid ülembsootskaks Piret Torm-Kriisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ülembsootska Aarne Leima annab valitsemissaua kiiora üle uuele ülembsootskale Piret Torm-Kriisile.
Endine ülembsootska Aarne Leima annab valitsemissaua kiiora üle uuele ülembsootskale Piret Torm-Kriisile. Foto: Annela Laaneots

Täna Luhamaal toimunud XXIV Seto Kuningriigi päeval valisid setod oma uueks ülembsootskaks Piret Torm-Kriisi. 342 inimese toetus kindlustas talle ülembsootska tiitli kahe järgneva kandidaadi ees.

Piret Torm-Kriis on 14. Setomaa ülembsootska ja viies naine selles ametis. Piret Torm Kriis elab Tallinnas, ent on olulise aja lapsepõlvest veetnud teisel pool kontrolljoont Pööni külas, mistõttu tema emakeel on seto keel. Piret-Torm Kriis on tantsuõpetaja ja peab oluliseks seto keele alalhoidmist ja rohkem kasutusse võtmist.

Ülembsootskaks kandideerisid käesoleval aastal ka Vaino Linnus ja Raivo Ristimägi.

Setomaa ülembsootska on seto jumala Peko asemik maapeal, setode juht. Eelmine Setomaa ülembsootska oli Aarne Leima. Setomaa ülembsootskat valitakse kord aastas Seto Kuningriigi päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles