Setomaa valla rahvas peab olema terve ja noortel peab olema huvitav (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Kudre
Raul Kudre Foto: Rein Järvelill

Setomaa hea käekäik sõltub sellest, kui terve on tema rahvas ja kui tegusad on noored. Seepärast tuleb meil tähelepanu pöörata nii noorte huviharidusele kui ka elanike sportimisvõimaluste parandamisele.

Me elame ajal, mil riik on hakanud oluliselt rohkem tähelepanu pöörama huviharidusele ja sellega seoses ka noortetööle. Üheks näiteks on see, et alates selle aasta septembrist on lisatoetusena võimalik riigilt saada rahalist toetust erinevate tegevuste algatamiseks. Etteruttavalt võib öelda, et Mikitamäe valla juhid ei olnud veel 10. septembrini suutnud valla noortetöö kava Eesti Noorsootöö Keskusele esitada. Kas see on haldussuutmatus, lohakus või lihtsalt minnalaskmine? Noored ei tohiks ametnike lohakuse tõttu kannatada.

Praegust olukorda vaadates võib tõdeda, et Setomaal ei ole huvihariduse pakkumisega üldse halvasti. Noortekeskused Mikitamäel, Meremäel ja Värskas teevad head tööd, nende omavaheline koostöö on hea, lastel on palju väljasõite ning juhendajad on aktiivsed. Värskas tegutseb populaarne muusikakool, suvel korraldatakse erinevaid laagreid, sporditakse kõvasti ning lapsed on esindatud üleriigilistel tantsu- ja lauluüritustel.

Valimisliit Ühine Setomaa seisab selle eest, et noortel oleks tulevases Setomaa vallas huvitav elada, sest siin pakutakse mitmekesist koolivälist huvitegevust, sh silmas pidades Seto kultuuripärandi säilimist ja edendamist. Huviharidus peab muutuma kättesaadavaks Setomaa valla kõikide piirkondade elanikele. Vajadusel toetab vald huvihariduse omandamist ka väljaspool Setomaa valda asuvates huvikoolides.

Noortetöösse tuleb panustada pidevalt ja piisavalt. Noortele tuleb anda rohkem otsustusvõimet ja kaasata neid valla otsustusprotsessidesse. Erinevate piirkondade noored peavad saama liikuma, tänu millele muutub tihedamaks ka omavaheline koostöö.

Liikumisharrastus ja sport on tähtsad

Maal elavad inimesed liiguvad üldjuhul rohkem kui linnainimesed: nad rohivad peenraid, trimmerdavad muru, kasvatavad köögivilju jne. Enda tervena ja vormis hoidmiseks on seda siiski üldjuhul vähe. Väga tähtis on, et inimesed saaksid ka õhtuti ja nädalavahetustel osaleda pereüritustel ja et meie piirkonnas oleks olemas korralikud spordibaasid.

Spordibaaside praeguse seisu kohta võib öelda, et olukord polegi jälle hull. Värskas on korralik staadion, täismõõtmetes võimla, ujula on sanatooriumis, ehitatud on valgustatud kergliiklusteed, terviserajad on olemas Värskas ja Verhulitsas. Meremäe rekonstrueerib staadionit ja mänguväljakuid ning Mikitamäel asub spordiväljak küla keskel.

Siiski soovime tagada, et üle Setomaa oleks olemas terviserajad ja spordibaasid, kus inimesed saavad aastaringselt liikuda ja sportida. See tähendab, et suvel saaks sportida-liikuda korrastatud spordiradadel ja talvel suusatada igapäevaselt radadel, mis nõuavad kunstlume olemasolu.

Kõik need baasid võivad jäädagi kasutamata, kui ei ole inimest, kes seda igapäevaselt veab ning tagant tõukab. Sellepärast peab Setomaa vallas olema sporditöötaja, kes vastutab baaside olemasolu ja korrashoiu eest ning veab piirkonnas erinevaid pere- ja rahvaterviseüritusi.

Kui liikumisharrastus on oma tervise parendamiseks, siis ei saa me unustada ka sporti, mis on saavutustele suunatud. Meil Setomaal on tipptasemel sportlased orienteerumises, jooksus, slackline’is ja käsipallis. Spordi kaudu saame tutvustada piirkonda ja näidata maailmale oma piirkonna inimeste mitmekülgsust – pole tavaline, et karmoškamängija on ka hea suusataja jne. Seda tuleb jätkata ning toetada sportlasi püüdlustes saavutada kõike seda, mis võib esmapilgul tunduda püüdmatuna!

Raul Kudre

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles