25. Seto Kuningriik toimub 4. augustil Lüübnitsas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
XXV Seto Kuningriik
XXV Seto Kuningriik Foto: Setomaa vald

Sel aastal möödub veerand sajandit mälestusväärsest 20. augustist, mil Obinitsa koolimaja õue peal peeti esimest Seto kuningriigipäeva.  Käesoleval aastal toimub juubelikuningriik, mis leiab aset 4. augustil Lüübnitsas.

„Vaevalt julgesid toonased korraldajad mõelda, et pannakse alus traditsioonile, mille tähtsust on seto kultuuri püsimisel raske üle hinnata,“ sõnab sootska Aarne Leima, juubelikuningriigi peakorraldaja. „Tänaseks on Seto Kuningriigist saanud seto rahva vaimne ühendaja ja üks märksõnadest, mille järgi setosid teatakse. Ja seda selliste sümbolite kõrval nagu seto leelo, rahvariided või õigeusk.“

Kuningriigi algusaegadel, kui  Värskas korraldati leelopäevi, oli kuningriigipäev esialgu mõeldud nn. Obinitsa üritusena, aga peagi hakkas korraldus käima kõikide Setomaa valdade vahel.  Rotatsioon on tänavuse juubeliürituse toonud endisesse Mikitamäe valda. Esmakordselt toimub see nüüd Lüübnitsas.

„Lüübnitsa on kaunis rannaküla Setomaa väravas ja mul on hea meel, et Mikitamäe rahvas selle kuningriigi toimumiskohana välja pakkus.  Rannaküla miljöö annab juubelikuningriigi korraldamisele palju  looduslikke võimalusi juurde.  Kindlasti aitab selline kohavalik ka kujunenud rutiinist välja tulla, teeb korraldamise põnevaks ja loodetavasti setod ning külalised uudishimulikeks,“  ütleb kuningriigipäeva peakorraldaja, sootska Aarne Leima.

„Eelkõige on see põhjus ja võimalus panna selga seto riided, saada omavahel kokku, kõneleda seto keeles ja olenevalt inimese soovidest, oskustest ja võimetest, kas koos laulda, tantsida või panustada toidukultuuri,“ sõnab sootska Õie Sarv.

Seto Kuningriigi päev on setode iga-aastane kogukondlik pidustus, mis väärtustab kohalikke kultuuritraditsioone ja nende kandjaid. Seto Kuningriik on suurim traditsiooniline kokkutulemise koht setodele ja Setomaa sõpradele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles