Soome-ugri kultuuripealinn 2019 on Šorunža küla Marimaalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuripealinna tiitel läheb 2019 aastal Marimaale Šorunža külla
Soome-ugri kultuuripealinna tiitel läheb 2019 aastal Marimaale Šorunža külla Foto: Merlin Lõiv

Täna kuulutati Setomaal, Obinitsas, välja soome-ugri kultuuripealinn 2019, milleks saab Šorunža küla Marimaalt.

Hõimupealinna tiitlile konkureeris seekord kolm soome-ugri asulat: permikomi küla Arhangelskoje, mari küla Šorunža ja ungari linn Zirc.

Siiani on soome-ugri kultuuripealinna tiitlit kandnud Udmurdi küla Bõgõ (2014), Setomaa küla Obinitsa (2015), Ungari küla Iskaszentgyörgy ja Veszprémi linn (2016) ning Karjala küla Vuokkiniemi (2017).

Kultuuripealinna tiitel on aidanud tugevdada kohalikke kogukondi ja pakkunud neile uusi arenguvõimalusi. Programm on pälvinud positiivset vastukaja nii soome-ugri maailmas kui ka laiemalt – näiteks nimetas ÜRO põlisrahvaste õiguste eriraportöör Victoria Tauli-Corpuz seda eeskujuks põlisrahvaste kultuuriliste õiguste edendamisel.

Soome-ugri kultuuripealinna 2019 valis sõltumatu žürii koosseisus Nina Beljajeva (Bõgõ küla), Jelena Pljujko (Vuokkiniemi küla), Kauksi Ülle (Obinitsa küla), Marija Launonena (Sukukansojen Ystävät ry, Soome) ja Käbi Suvi (MAFUN / Fenno-Ugria Noored).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles