Setomaast ja setodest näitused vallutasid Tallinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulve Kangro värvilisest seto pitsist kera käsitööplanetaariumis, näitusel "Ajatus".
Ulve Kangro värvilisest seto pitsist kera käsitööplanetaariumis, näitusel "Ajatus". Foto: Annela Laaneots

Septembri lõpust oktoobri alguseni on Tallinnas avatud koguni kuus Setomaad või setosid kajastavat näitust. Teadaolevalt pole varasemalt nii paljusid seto-näitusi samaaegselt Tallinnas eksponeeritud.

Käsitööplanetaarium „Ajatus“

Tallinna vanalinnas Katariina kiriku kõike näinud müüride vahel avati septembri alguses Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu näitus “Ajatus”, näitus päritud kirjadest ja rütmidest. Kuraatorid Mae Kivilo ja Kaarel Kuusk on ajatute tehnikate planetaariumis esile tõstnud 32 tunnustatud meistrit, siinkandis ajast aega kasutusel olnud käelised oskused ja kohalikud materjalid.

Setomaaga on seotud koguni kaks planetaariumi käsitöökera – üks setopitsiline Ulve Kangrolt ja teine, pärimuslikes kudumikirjades Külli Jacobsonilt.

Näitus Ajatus on Katariina kirikus avatud 7. oktoobrini ja pühendatud Euroopa kultuuripärandiaastale.

„Anna hammõkira´“

Euroopa kultuuripärandiaasta rahvuskultuuride kuu puhul on Tallinnas 24. septembrist 7. oktoobrini ka näitus  Kõivo Anna hammõkirjadest.

Näitusel näeb erinevaid Setomaa piirkonna särgi varruka tikandeid. Anna on olnud eestvedaja Seto Talumuuseumi loomisel ning laulu- ja käsitööõppe läbiviimisel. 2015. aastal tunnustati teda Anne Vabarna preemiaga, seto omakultuuri aktiivse arendamise ja vanade käsitöövõtete elushoidmise eest. Aasta jooksul üle joonistatud hame kirjad kudus näituseks Anne oma 88ndal eluaastal.Näituse korraldavad Eesti Folkloorinõukogu ja Tallinna Rahvaülikool Tallinna Rahvaülikooli ruumides Estonia puiestee 5.

„Pits nimega seto“

Eesti Käsitöö maja rahvakunstigaleriis on 11.septembrist 1. oktoobrini avatud Ulve Kangro „Pits nimega seto“. Filigraansed seto pitsiga kaunistatud mantlid ja kleidid näitavad ilmekalt, millist ilu suudab luua seto pits: olles kas kirkalt tähelepanu tõmbamas või valgena malbelt õrnroosat pidulikku mantlit väärindamas.

„Esmakordselt puutusin ma värvilise seto pitsiga kokku 30 aastat tagasi.Ja siis algas minu pühendumine ja kiindumus,“ kirjutab Ulve Kangro näituse tutvustuses. „Mind jahmatasid ja võlusid pöörased ja küpsed värvikombinatsioonid ning mustrirütmide lummav küllus tekitades minus soovi olla nende mustrimängude sees, nautida vanu ja väärikaid pitsimustreid ja luua ka ise uusi.“

„Setomaa elu“

18. septembril avati Tallinna Rahvaülikooli Vene tänav 6 majas seto kirmasega Harri Sundelli fotonäitus „Setomaa elu“. Näitus on avatud kuni oktoobrikuu lõpuni.

Näitus “Setomaa elu” kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta raames käesoleva aasta septembris toimuva Rahvuskultuuride kuu kavasse ja jõudis Tallinnasse Tallinna Rahvaülikooli ja Eesti Folkloorinõukogu koostöös. Seda näitust saab Tallinnas nautida esmakordselt, varasemalt on seda eksponeeritud Setomaal ja Soomes.

Harri Sundell (s.1952) on vabakutseline fotograaf Soomest, Eesti sõber, kelle kodu on praegu Tartus. Fotograafia on olnud hobiks juba 1960. aastatest, pildistamine on olnud ka ametiks.

„Mustrite kõla“

26. septembrist on Tallinnas Vene muuseumis Pikal tänaval avatud näitus "Mustrite kõla", mis põhineb Stanislav Antipovi maalidel mordva, mari, ersa ja seto inimestest.

Udmurdimaalt pärit maalikunstnik Stanislav Antipov on külastanud Setomaad korduvalt ja saanud sellest inspiratsiooni. Nii tunnebki selle maalinäituse külastaja maale vaadates ära nii mõnegi päris-elu situatsiooni ning maalidelt vaatavad vastu ka tuttavad inimesed seto rahva seast. Lisaks maalidele on iga näitusel tutvustatava soome-ugri rahva puhul esitletud ka nende käsitöö.

„Eesti läbi 100 silmapaari“

Maarjamäel asuvas Ajaloomuuseumis on 15. septembrist 10. oktoobrini avatud näitus "Eesti läbi 100 silmapaari”  - pildiline Eesti lugu, mis valmis spetsiaalselt Eesti Vabariigi sajandaks juubeliks ja seda jutustab sada eestlast ja eestimeelset inimest läbi oma silmade ja tundmuste. Üks jutustajatest, esindades raamatus oma sünniaastat 1978, on sootska Annela Laaneots. "Eesti läbi 100 silmapaari" (ränd)näitus reisib mööda Eestit ja maailma: publikul on võimalus olnud väljapanekut näha Tartus, Haapsalus, Stockholmis ja Kärdlas. Peale Tallinna reisib näitus Torontosse, Berliini, Luksemburgi, Rotterdami ja San Fransiscosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles