Norra paremäärmuslus hõõgub Rootsi sütel (8)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Neonatsliku Põhjala Vastupanuliikumise Norra haru marss Kristiansandis tunamullu. Just sealkandis on paremäärmuslastel riigis kõige tugevam kohalolu tänu piirkondlikele liidritele, kes on suutnud ümbruskonnast liikmeid värvata.
Neonatsliku Põhjala Vastupanuliikumise Norra haru marss Kristiansandis tunamullu. Just sealkandis on paremäärmuslastel riigis kõige tugevam kohalolu tänu piirkondlikele liidritele, kes on suutnud ümbruskonnast liikmeid värvata. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/Scanpix

Norra politsei julgeolekuteenistuse (PST) tänavuses ohuhinnangus seisab: «On ebatõenäoline, et Norra parempoolsed äärmuslased püüavad korraldada 2019. aastal terrorirünnakut.» Ometi jalutas 10. augustil 21-aastane hambuni relvastatud Philip Manshaus Bærumi mošeesse kavatsusega tappa võimalikult palju moslemeid.

Õnneks oli palvus selleks ajaks läbi ning kolm pühakotta jäänud meest suutsid temast jagu saada. Noormehe võõraviha ohvriks oli selleks ajaks juba langenud tema 17-aastane kasuõde, Hiinast adopteeritud Johanne.

PST oli Manshausi kohta saanud vihje aasta varem, kuid ei leidnud siis, et miski viitaks terroriteo planeerimisele. Tagantjärele selgitati välja, et noormees oli internetis kutsunud üles rassisõjale ning kiitnud märtsis Uus-Meremaal Christchurchis kahes mošees 51 inimest tapnud Brenton Tarrantit, kes omakorda oli saanud inspiratsiooni Norra paremäärmuslase Anders Behring Breiviki 77 inimelu nõudnud rünnakust Oslos ja Utøya saarel 2011. aasta 22. juulil.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles