Petseris avati seto maja

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto maja avamine Petseris 20.mail 2015
Seto maja avamine Petseris 20.mail 2015 Foto: Annela Laaneots

20. mail avati Petseri ettevõtlus- ja koostöökeskus (nn Petseri seto maja), mis on valmis saanud Setomaa Valdade Liidu, Petseri rajooni administratsiooni ja Ape valla ühisprojekti „Heritage Business“ raames territoriaalse koostöö programmi Est-Lat-Rus ja Setomaa arengu programmi toetusega.

„Saame luua muutusi, kui muudame suhtumist või olukorda. Valminud keskusest peab saama koht, kus Vene, Eesti ja Läti kogemuste ning tarkuse abil luuakse positiivseid muutusi. Selles koostöövalmis inimeste “kodus” saavad alguse ideed ja sünergiad uuteks arenguteks. Need on aga eeldused elukvaliteedi tõusuks,” ütles projekti juhtpartner, Setomaa Valdade Liidu juhatuse esimees Margus Timmo.

„Petseris asuv seto maja on näide pikaajalisest majanduse ja kultuuri alasest koostööst eestlaste, setode, venelaste ja lätlaste vahel linnas, mis on kõigile setodele väga hingelähedane,“ ütles maja avamise kõnes Setomaa ülembsootska Annela Laaneots.

Maja avamiselt mindi rongkäiguga endisesse Petseri kaitseliidu majja, praegusesse Petseri kulturikeskusesse, kus toimus keskuse avamist tähistav konverents.

Konverentsil rääkis Petseri rajooni administratsiooni juhi asetäitja Marina Jegorova ettevõtluse arendamisest Petseri rajoonis, Setomaa Valdade Liidu juhatuse esimees Margus Timmo ettevõtlus- ja koostöökeskuse võimalustest, Ape valla juht Astrida Harju koolinoorte kogemustest kultuuripärandi, kohalike ressursside ja piiriülese koostöö kasutamisel.

Veel kõneldi Pihkva oblasti turimsipotentsiaalist, rahvusköögi kasutamisest ettevõtluses, õpilasfirmadest, Pihkva äri-inkubaatori tegevusest ning EL ja VF piiriülese koostöö kompetentsikeskuse tegevusest.

Konverentsile järgnes vabaõhukontsert. Kontserdil esinesid setode ansamblid Kiiora, Seto miihi summ ja Sorrõseto, samuti Udmurtiast soome-ugri kultuuripealinna külastav Karamas-Pelga küla ansambel „Invožo“, Pihkvast folklooriansambel „Ugrada“, Petserist tantsuansambel „Nadeda“ jt.

Kohalikul pärimusel põhineva väikeettevõtluse arenguvõimaluste loomisele suunatud koostööprojekt “Piirialadel kohaliku kultuuripärandi kasutamise edendamine tootearenduses – Heritage Business” on kestnud kaks aastat. Projekti raames toimusid koolitused, seminarid ja õppereisid väikeettevõtjatele, arendati kolme piirkonna koolides majandusõpet ning korraldati õpilasfirmade kohtumisi. Värskas toimus rahvusvaheline piiriäärsete alade õpilasfirmade laat.

Valmimas on praktiline käsiraamat kohaliku kultuuripärandi kasutamise kohta erinevates ettevõtlusvaldkondades nagu käsitöö, turism, kohaliku toidu valmistamine jne.

Projekti elluviimist toetasid Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programm 2007-2013 ning Setomaa arengu programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles