Seto käsitöölised Tallinnas Mardilaadal

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
seto käsitöö
seto käsitöö Foto: Ingrid Kala

5.novembril algab Tallinnas Saku Suurhallis 19.korda Mardilaat. Eheda eestimaise käsitöö suurimal väljapanekul on esindatud ka mitmed Seto Käsitüü Kogo meistrid.

Setomaa ühisboks on Mardilaadal väljas juba 7.korda ja on tänavu leitav Obinitsa Kultuuripealinna suure logo all. Seto Käsitüü Kogo liikmetest  leiab sealt kauplemas seto savikaussidega Marko Puksingu, sepistega on kohal sepp Raivo Jänesmägi, kaltsuvaipu ja villaseid suurrätte pakuvad Kirävüü naised, seto hõbeehteid ja pakutrükis kaunistatud esemeid müüvad Evar Riitsaar ja Ülle Kauksi Seto Ateljee Galeriist.

On hea meel tõdeda, et mitmed seto käsitöömeistrid on oma võimekust tõstnud,  ning on kauplemas oma boksis. Mardilaadal on oma letiga väljas Külli Jacobson OÜ Kagu Kudujatest suure hulga rahvusmustrites kinnastega, Merlin Lõiv Etnoehte meistrina seto hõbeehete, tänapäevaste- ja muinasehete koopiatega, Seto Rõiva Koja juht ja meister Margit Mehilane oma linaste rõivastega on ühises boksis koos Külluslike Etnokudumitega.

Saku Suurhalli on üles seatud  ca 200  müügiboksi. Lisaks kauplejatele on kohal ka mitmed muuseumid ja koolid, kes viivad läbi käsitöö õpitubasid. Kõigil on võimalik avamisel tutvuda uute käsitööraamatutega, mida kirjastused kohapeal tutvustavad.

Käsitööettevõtjatele omistatakse märki Tunnustatud Eesti Käsitöö ning premeeritakse Uus Toode Mardilaadal 2015 konkursi parimaid. Auhinnatud saavad ka kaks Seto Käsitüü Kogo meistrit.  Külli Jacobsoni komplekt KOO ISE ehedad Eesti kirikindad ja Päälinn Obinitsa seto rõivastest inpireeritud kollektsioon. Etnowerk Külluslikud Etnokudumid on kaasautorina kaasanud  Kauksi Üllet, kelle pakutrükis valmistatud siidilindid kaunistavad kudumeid. Palju õnne asjaosalistele tunnustatud toodete eest!

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse esimees Liivi Soova on öelnud: ,, Lisaks laadamelule on Mardilaat kohtumispaigaks ja kogemuste vahetamiseks meistritele, käsitööhuvilistele ja kõigile huvilistele.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles