Tallinn Music Week´il oli soome-ugri muusika õhtu

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

26. märtsil astusid Kloostri Aidas üles ersa-moska ansambel OYME, vepsa ansambel Noid ja Setomaalt Verska Naase ja Seto Miihi Summ.

Petroskoi ansamblis Noid musitseerivad muusikaharidusega noored, kes soovivad vepsa kultuurile uut elu sisse puhuda. Repertuaari põhiosa moodustavad vepsa rahvalaulude töötlused maailmamuusika võtmes või vepsa luuletajate tekstidele kirjutatud autorilaulud.

Moskvast saabunud OYME on kõige kuulsam väljaspool Mordvamaad tegutsev ersa-mokša ansambel. Nende kavas on traditsioonilised etnograafilised palad, mis sisaldavad polüfoonilisi naiste rahvalaule, ersa ning mokša itke ning pillimängu traditsioonilistel instrumentidel. Lisaks viljelevad nad ka elektroonilist maailmamuusikat.

Verska Naase laulab nii uuemaid kui vanemaid seto laule, õpetab seto tantse ja laulumänge, tutvustab seto kultuuri ja rahvariideid. Kooris laulavad noored Värska kandi naised. Ansambli liikmeid köidab seto vanapärane laulmisstiil, mida nad õpivad arhiivisalvestuste järgi.

Lillepuu Vasśo käe all harjutav Meremäe lauluselts Seto Miihi Summ on taaselustamas vahepeal soikunud seto meestelaulu traditsiooni. Erinevalt naiste leelost hindavad seto mehed rohkem muusikalist poolt kui laulusõnu, aga nemadki oskavad lauludele sõnu juurde lisada.

Kloostri Aida kontsert toimus Tallinn Music Weeki, Soome-ugri kultuuripealinn 2015 ja MTÜ Fenno-Ugria koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles