Seto muusik Jalmar Vabarna sai Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalmar Vabarna pälvis presidendi noore kultuuritegelase preemia
Jalmar Vabarna pälvis presidendi noore kultuuritegelase preemia Foto: Rene Suurkaev/Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea Toomas Hendrik Ilves andis kolmapäeval, 8.juulil presidendi kantseleis seto päritolu folkmuusikule Jalmar Vabarnale Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia.

Jalmar Vabarna on andnud olulise panuse folkmuusika populariseerimisele nii Eestis kui ka välismaal, selle õpetamisel ja oskuste edasiandmisel. Ta on üks tuntumaid ja tunnustatumaid pärimusmuusika esitajaid Eestis.

"Jalmar on kogu oma noore muusikutee jooksul avardanud nii iseenda kui kuulajate arusaamist pärimusmuusikast," ütles president Ilves oma sõnavõtus. Riigipea lisas, et on Vabarna tegemisi jälginud mitme aasta jooksul ning imetleb tema võimet sulatada kokku kaasaegset ja traditsioonilist.

"Meie nafta on meie värsid, mille on loonud meie esivanemad ja meie nafta ei saa kunagi otsa. Kutsun kõiki üles meie juuri austama ja hoidma," sõnas Jalmar Vabarna.

Vabarna mängib ansamblites Zetod, Trad.Attack!, Curly Strings, Klapp, ja Viljandi Guitar Trio. Ta on lõpetanud Setomaal Värska Gümnaasiumi, lõpetas 2011. aastal TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, veetes ka aasta vahetusüliõpilasena Rootsis Karlstadi Ülikooli Ingesundi Muusikakõrgkoolis. Tänaseks on ta üle 10 aasta andnud kontserte enam kui 20 riigis ja loonud enam kui 15 heliplaati. Lisaks on ta kolm aastat kujundanud programmi Viljandi pärimusmuusika aidas ja vedanud Noorte Moosekantide Seltsi. Vabarna on teinud ka mitme teatrietenduse muusikalise kujunduse.

Eelmisel aastal tõi ta seto leelo tagasi laulupeole, esitades oma ansambliga Zetod loo "Velekese' noorõkõsõ'". Dirigent Hirvo Surva on kiitnud, kui hästi Vabarna õpetas laulupeol poistekooridele setukeelset laulu: "Ta inspireerib ja julgustab huvituma meie muusikalisest emakeelest ja teeb seda nutikalt."

Jalmar Vabarna vanavanaema on seto lauluema Anne Vabarna.

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti kultuuritegelasele, kelle saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemia suurus on 5000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles