Augustis toimub esimene seto leelo laager

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto lauluema Lummo Kati
Seto lauluema Lummo Kati Foto: arhiiv

25. - 27. augustil toimub Setomaal Nedsaja külas Lummo Kati laululaager. Laager toimub seto lauluema Kati Lummo kodukülas Nedsajas ning on pühendatud Lummo Kati 100. sünniaastapäevale. Laagri fookuses on UNESCO vaimsekultuuripärandi nimistusse kantud seto leelo. 

Laagripäevadel on lauluhuvilistel võimalik osaleda erinevates õpitubades – killõ laulmine, sõnade seadmine, improvisatsioon, seto vana helilaadi laulud, seto uuemad laulud. Õpetajateks on nii teadlased kui ka kohalikud pärimusekandjad. Eraldi on õpitoad seto naistelaulust ja meestelaulust. Laagrist saavad uusi teadmisi nii algajad leelohuvilised kui ka kogenenumad laulunaised.

Laager on põhiliselt suunatud täiskasvanutele ja noortele, kuid laagrisse võib tulla ka kogu perega. Lastele toimuvad eraldi õpitoad seto laulust, muinasjuttudest ja mängudest. Osalema on oodatud kõik leelokoorid ja seto laulu huvilised. 

Laagris õpetavad Janika Oras (seto vana helilaadi laulud), Maret Vabarna (uuemad seto laulud), Helvi Lind ja Meel Valk (killõ), Andreas Kalkun ja Paul Hagu (meeste laulud), Minna Hainsoo ja Õie Sarv (sõnade loomine) ja Maarja Sarv (lastelaulud ja mängud). Jututoas „Kost saiva sõna’ sõlõ ala“ räägivad oma elust ja seto leelost Kõivo Anna ja Marika Keerpalu.

Õhtuti toimuvad aruteluringid ja loengud erinevatel seto laulu puudutavatel teemadel (nt. esinemiskultuur versus enda jaoks laulmine, kuidas kanda rahvariideid?, lastega laulmine, Lummo Kati elu ja laulud jne). Mõlemal laagriõhtul toimub kirmask (külapidu) Nedsaja külaplatsil seto leelo ja pillimänguga.

Laager lõppeb 27. augustil kell 14 Lummo Kati mälestuskivi avamisega Nedsaja külas Lummo Kati kodutalu juures. Laagris osalenud leelokoorid annavad mälestuskivi avamisel kontserdi. Mälestuskivi avamisele on kõik huvilised oodatud.

Laagris osalemiseks on vajalik etteregistreerimine. Laagri osalustasu on täiskasvanule 45 eurot ja lastele vanuses 4-13 15 eurot. Laagrisse registreerimine ja lisateave: meel.valk@gmail.com.

Laagri toimumist toetavad Setomaa Kultuuriprogramm ja Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles