Seto Kuningriik 1.augustil Obinitsas

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Kuningriigi päev toimub 1.augustil 2015 Obinitsas
Seto Kuningriigi päev toimub 1.augustil 2015 Obinitsas Foto: Seto Kuningriik

Setomaa aasta tippsündmus, Seto Kuningriik, toimub sel aastal 1.augustil Obinitsas ja on ühtlasi Setomaa, Obinitsa soome-ugri kultuuripealinna aasta tähtsündmuseks.

Setomaal, Meremäe vallas, Obinitsa külas toimuv Seto Kuningriigi päev käsitleb endas ühel päeval tervet Setomaad ja selle erinevate nulkade eripära. Omakultuuri tutvustamise põhimõttel toimuvad erinevad võistlused – näiteks kuninga meistrite väljaselgitamine ja nende tunnustamine, uue ülemsootska valimine, sõjaväeparaad, kirmask. Väljaspoolt Setomaad tulnud inimestele annab Seto Kuningriigi päev hea ülevaate setode kultuurist ja kultuuriruumist ning traditsioonidest, sest Seto Kuningriigi päev kui sündmus pakub neile elamuse, et aru saada setode tavadest ja traditsioonidest. Seto Kuningriigi päeva programm on koostatud selliselt, et see pakub arusaamist seto omakultuurist nii noorematele kui vanematele. See tähendab seda, et sündmus pakub erinevaid töötubasid ka noorematele, et seto kultuur saaks levida võimalikult laialdaselt ning et see oleks arusaadav ning inimesed oskaksid seda väärtustada ja eristada.

2015. aasta Seto Kuningriigi päev on märgilise tähtsusega, kuna see on 2015. aasta Soome-Ugri kultuuripealinna Obinitsa aasta tippsündmus. See tähendab, et Seto Kuningriigi päeval kui sündmusel on avalikkuse huvi ja tähtsus suurem ning see võimaldab seto pärimuskultuuri ja traditsioone laiemalt ja laiemale ringile tutvustada. Soome-Ugri pealinna tiitel annab sündmusele võimaluse liita erinevaid maid ja rahvaid läbi kultuuripealinna tiitli.

Seto Kuningriigi päev hoiab Setomaa kultuurilist ja keelelist eripära, elulaadi, tavasid, kombeid ning oskusi. Samuti tugevdab seto keele ja pärimusliku kultuuri keskkonda, laiendab seto keele kasutusvaldkondi ja tugevdada kultuuriruumi kogukoda. Just Seto Kuningriigi päev on sündmus, mis pöörab eelnevalt üles märgitud eesmärkidele tähelepanu, et tugevdada seto kultuuri ning esitleda see kõik ühe päeva jooksul võimalikult audentselt ning laiale seltskonnale. Tulenevalt sellest, et Seto Kuningriik on sündmus, mis toob üks kord aastas kõik setod kokku, et oma kultuuri üheskoos tugevdada ja parandada, elavdab see ka üldiselt Setomaa kultuurilise ja keelelise eripära, elulaadi, tavad, kombeid ning oskused.

Seto Kuningriigi päev aitab kaasa vaimse kultuurpärandi säilimisele ja püsimisele elavas kasutuses, selle taastumisele, arengule ning elujõulisuse tagamisele. Samuti peab Seto Kuningriigi päev oluliseks noorte sidumist esivanemate keele ja kultuuripärandiga ning kohalikus kultuuris osalejate ringi laiendamist, aga ka sellele kaasa aitavate tegevuste toetamisele väljaspool Setomaad. Seto Kuningriigi päeval leiab suurt kõlapinda seto leelo, mis on kantud UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse, et elavdada seto laulu traditsiooni. Lisaks aitab Seto Kuningriigi päev arendada loomemajandust, sest sündmuse käigus tutvustatakse erinevates valdkondades kultuuritraditsioone, mis edendavad kohalikku ettevõtlust ja selle arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles