Setomaal tähistatakse seto kultuuri nädalat

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obinitsas toimub täna Seto kuningriigi päev, kus pärastlõunal määratakse ametisse kuningriigi uus valitseja, ülemsootska.
Obinitsas toimub täna Seto kuningriigi päev, kus pärastlõunal määratakse ametisse kuningriigi uus valitseja, ülemsootska. Foto: Jaanus Lensment

3. oktoobrist kuni 9. oktoobrini toimub Setomaal seto kultuuri nädal, mil Värska, Mikitamäe, Meremäe ja Misso valdades toimub mitmeid seto kultuuri väärtustavaid sündmusi.

Laupäeval, 3. oktoobril algusega kell 11.00 kohtuvad Värskas Seto Tsäimajas seto ja võru köök. Avatakse fotonäitus ja toimub uue võru kokaraamatu esitlus. Saab maitsta seto ja võru toitu.

Pühapäeval, 4. oktoobril algusega kell 13.00 on leelokoor Leiko tegevuse kokkoköitmise sündmus Värska Kultuurikeskuses.

Esmaspäeval, 5. oktoobril algusega kell 18.30 õpetab Kuremäe Anni Värska Kultuurikeskuses seto keelt ja laulu.

Teisipäeval, 6. oktoobril sõidab Misso rahvas Soome-ugri kultuuripealinna Obinitsa, et külastada muuseumit, seltsimaja, galeriid ja õppida seal pakutrükki. Keskpäeval toimub Obinitsa muuseumis kohtumine seto kirjaniku Oraveere Anniga. Kell 18.00 kutsub seto pitsi klubi Värskas õpituppa „Seto pits ja vilt“.

Neljapäeval, 8. oktoobril külastavad Mikitamäe lasteaia lapsed Saatse Seto Muuseumit. Noortekeskuses toimub viktoriin Setomaast. 8. oktoobril kell 16 on Obinitsa muuseumis näituse „Soomerugrilased ja samojeedid“ avamine.

Reedel, 9. oktoobril on kokkusaamine Setomaa ülembsootska Vabarna Janega Värska Gümnaasiumi aulas. Kell 17.00 annab Seto Kongressi Vanemate Kogu Obinitsas üle aasta isa-ema, vanaema-vanaisa, kodu ja töökoha auhinnad. Algusega kell 17.00 toimub kultuuriöö Värska noortekeskuses.

Sündmused jätkuvad ka peale seto nädala lõppu:

10. oktoobril kell 12 erinevate lõõtspillide ja teiste pillide tutvustus, seto tantsude õpe ja laulmine. Obinitsa muuseumis.

17.-18. oktoobril Obinitsa muuseumis erinevatest materjalidest karpide ja korvide tegemine, juhendaja Margus Rebane.

24. oktoobril Obinitsa muuseumis käsitööpäev „Pilisejä – helkurite tegemine“ Käsitöökojad Üle Maa raames.

Seto nädala jooksul kannavad inimesed tavapärasest tihedamini seto riideid, kõneldakse seto keeles ja heisatakse seto lipud.

Seto kultuuri nädalat tähistatakse juba kuuendat aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles