Otseülekanne: setod annavad soome-ugri kultuuripealinna tiitli üle ungarlastele

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Setod annavad neljapäeval Setomaal Obinitsas soome-ugri kultuuripealinn 2015 lõputseremoonial kultuuripealinna tiitli üle ungarlastele, Postimees teeb üritusest otseülekande.

Kell 16 algaval tseremoonial pannakse väärikas punkt äsja lõppenud erakordsele aastale, mil toimus üle 60 kultuurisündmuse, Setomaad külastas üle 25 000 inimese ja oldi 25 miljonit inimest ühendava soome-ugri maailma keskpunkt.

"Soome-ugri kultuuripealinna aasta kujunes Setomaal sündmusterohkemaks, kui isegi algselt plaanisime. Kujunes nii, et ühest üritusest hargnes välja idee järgmiseks," ütles soome-ugri kultuuripealinn 2015 – Setomaa, Obinitsa peakorraldaja Aare Hõrn.

"Loodame, et hea hoog, mis Setomaa inimestesse kultuuripealinna aastal sisse harjus, ei rauge. Üheks algatuseks, mis kultuuripealinnast innustust sai, on soome-ugri külade foorum, mis algab juba järgmisel päeval peale kultuuripealinna sümbol-linnu Tsirgu ungarlastele üle andmist."

Setomaa oli möödunud aastal soome-ugri maailma keskpunkt. Soome-ugri kultuuripealinna aasta jooksul käisid Setomaal igas kuus mitmete hõimurahvaste esindajad: kunstnikud, käsitöölised, muusikud jne.

Suuremateks sündmusteks kultuuripealinna aasta jooksul olid jaanipäeval toimunud Seto Folk Värskas ja augustikuine kostipäiv ehk kohvikutepäev kogu Setomaal, mis oli pühendatud soome-ugri temaatikale. Samuti toimusid Ostrova festival, filmifestival, konverentsid, teatrietendused, kontserdid, näitused, erinevad õpitoad, kus külalised said õppida soome-ugri käsitööd või toiduvalmistamist. Kultuuripealinna aasta tipp-sündmuseks oli augusti alguses toimunud Seto Kuningriik Obinitsas, kust võttis osa üle 8000 inimese.

Aasta jooksul toimusid ka soome-ugri rahvaste esindajate omavahelised kokkusaamised kogemuste vahetamiseks, kuidas soome-ugri kultuuripärandit säilitada ja järgnevatele põlvkondadele edasi anda.

Setomaa on soome-ugri kultuuripealinnana saanud juba ka väljastpoolt Setomaad tunnustuse osaliseks. Siseministeerium andis 2015. aasta veebruaris kultuuripealinnale Regionaalmaasika auhinna, millega tunnustatakse parimaid regionaalarengut toetavaid algatusi. Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp omistas 2015. aasta aastapreemia. Kultuuripealinna esindaja kutsuti Genfi, kus ÜRO inimõiguste nõukogu istungjärgu raames jagati kogemusi, kuidas soome-ugri kultuuripealinnade liikumine edendab põlisrahvaste kultuuri.

Soome-ugri kultuuripealinnade liikumine on ellu kutsutud rahvuspiirkondade arengu hoogustamiseks.

Obinitsa küla Setomaal valiti soome-ugri kultuuripealinnaks 11. augustil 2014. aastal Helsingis rahvusvahelise žürii poolt soome-ugri noorteühenduse MAFUNi algatusena.

2014. aastal oli soome-ugri kultuuripealinnaks Udmurdimaal asuv Starõje Bõgi küla. 2016. aastal kannavad soome-ugri kultuuripealinna tiitlit ühiselt Ungaris 60 000 elanikuga Veszprem ja 2050 elanikuga Iszkaszentgyörgy.

Veebis saab soome-ugri kultuuripealinna kohta infot aadressil www.obinitsa.net ning Facebookis aadressil www.facebook.com/obinitsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles