Algas Meremäe valla juubelinädal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremäe valla 95. juubeli tort
Meremäe valla 95. juubeli tort Foto: Emeri Saluveer

Algas Meremäe valla juubelinädal ─ valla asutamisest möödub 95 aastat ja taasloomisest 25 aastat. Juubelipidustuste käigus istutatakse lauluema parki juubelipuu, külastatakse Piusa kordonit, tähistatakse 110 aasta möödumist koolihariduse algusest ja tehakse seinamaalinguid.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas paar nädalat tagasi Meremäed külastades, et ühtse Setomaa valla loomine, mille koosseisu kuulub ka Meremäe, on täna väga tõenäoline. Valitsus plaanib Setomaa valdade sundliitmise osas teha otsuse enne jaanipäeva. Juubelit tähistatakse sel juhul viimast korda.

„Haldusreformiga muutuvad küll paljude valdade piirid ja tekivad uued suuremad omavalitsused," lausus Meremäe kultuurijuht Emeri Saluveer. „Kuid kohana jäävad Meremäe ja Obinitsa oma ajaloo ja traditsioonidega inimeste mällu veel mitmeks inimpõlveks, kogukond ei kao koos vallaga."

Meremäe valla sünnipäeva tähistamise kulminatsiooniks kujuneb 20. maist kuni 28. maini toimuv juubelinädal.  Nädala avaüritustena toimus laupäeval VII Roosipäev käsitöötubade ja näitus-müügiga. Laupäevases juubeliprogrammis olid veel „rohevahetus" ja muuseumiöö Obinitsas.

Pühapäeval tegid Meremäe noored Obinitsa külakeskuse noortetoas seinamaalinguid. Noortele tuleb abiks tänavakunstnik Von Bomb, kelle tuntuimaks tööks on Tallinna Ülemiste City linnakus asuv Baltimaade suurim seinamaaling.

Esmaspäeval on Kropkova külas Helbi kirmas ja teisipäeval eakatele pühendatud Migulapäeva pidu Meremäe vallamajas. Kolmapäevasel muusikaõhtul toimuvad Meremäe koolimajas igal täistunnil kontserdid.

Neljapäev algab juubelipuu istutamisega Obinitsa lauluema pargis, millele järgneb pensionäride kevadpidu Obinitsa külakeskuses. Päeva lõpetab teatrietenduse „Obinitsa" vaatamine Ateljee Galeriis Hal as Kunn, mida kommenteerivad näitlejad Merle Jääger, Marje Metsur, Iti Toom ja autor Ülle Kauksi.

Reedel toimub Meremäe valla volikogu esimehe ja vallavanema pidulik vastuvõtt ja laupäeval tähistatakse 110 aasta möödumist koolihariduse andmisest Meremäel. Juubelinädala lõpetab pühapäeval toimuv vallarahva külastus Piusa kordonisse, kus vallarahval on võimalik tutvuda kordoni ruumidega.

Juubelinädalal on võimalik vaadata erinevaid näitusi valla ajaloost nii Obinitsa kui Meremäe raamatukogus. Meremäe koolimajas on külalistele vaatamiseks üles seatud Raili Riitsaare näitus „Elu mustrid seto tikandis" ning Ateljee Galeriis Hal as Kunn saab näha ajaloolist fotonäitust Ivvo Kalju perest ja kaasaegsest Seto kunstist.

Meremäe vald sündis Petserimaal möödunud sajandi 20-ndate aastate algul läbiviidud haldusterritoriaalse reformi tulemusena, mille käigus moodustati 4 suure valla asemele 11 väiksemat. Nende hulgas oli ka Meremäe vald, mis esialgu kandis Obinitsa nime. Vastavasisuline siseministri käskkiri kannab kuupäeva 23. mai 1922.

Uuesti kinnitati Meremäe valla omavalitsuslikku staatus alates 5. märtsist 1992. aastal Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli otsusega. Taastatud omavalitsusliku staatusega sai valla maakondlikuks asukohaks Petserimaa asemel Võrumaa.

„Meremäe juubelinädal on vaheldusrikas, justnagu Meremäe ajalugu, ja mõnes mõttes kirju nagu tänane olukord vallas," lisas Emeri Saluveer, kes kutsus kõiki juubelinädala sündmustest osalema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles