Setod pidasid Värskas XII Seto Kongressi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017.
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017. Foto: Merlin Lõiv

9. oktoobril toimus Värska Kultuurikeskuses XII Seto Kongress, mis keskendus setode olukorrale pärast haldusreformi, kus muutuvad omavalitsus, maakonnapiirid ja seni tähtsat rolli etendanud Setoma Valdade Liit. Valiti ka uus Seto Kongressi Vanemate Kogu ja peavanem, kelleks sai Aare Hõrn. Esimest korda Seto Kongresside ajaloos võtsid kongressist osa ka Siberis elavad setod.

Seto Kongressi kavas olid erinevad ettekanded setodele olulistel teemadel. Teiste hulgas astusid rahva ette näiteks Siberi setode esindajad, kes kogu Seto Kongresside ajaloo jooksul viibisid Seto Kongressil esmakordselt. Siberi setod rääkisid, milliseid pühasid nad Siberis tähistavad, millist käsitööd teevad ja väljendasid taaskord head meelt, et käesoleva aasta suvel väisas neid arvukas setode delegatsioon Setomaalt.

Ettekande seto keele teemal pidas Setomaa ülemsootska Piret Torm-Kriis, kes kutsus setosid üles rohkem ka oma kodus omavahel seto keelt rääkima.  Folklooriuurija Õie Sarv rääkis Setomaa muuseumide olukorrast, Tallinnas elavate setode nimel rääkis Vabaõhumuuseumi peavarahoidja Elvi Nassar,  teisel pool kontrolljoont Petseri ümbruses elavate setode nimel Helju Majak. Ka võtsid sõna Kesk-Eesti setode ühendaja Maria Noormets, Põlva Seto Seltsi asutaja Maria Rahasepp, Setomaa Valdade Liidu eestvedajad Aare Hõrn ja Margus Timmo. Samuti viisakoordinaator Andy Karjus, kes  andis ülevaate üle Eesti-Vene kontrollijoone liikumisest ja viisadest.

Seto Kongress on kord kolme aasta järel kogunev setode esinduskogu, kuhu saavad delegaate esitada kõik Setomaa külad ja organisatsioonid ning samuti setode ühendused väljastpoolt Setomaad. Tegu on kõige laiapõhjalisema setode esinduskoguga, mille esimesed kogunemised toimusid Petseris.

 „2015-2017 aastad on olnud setode jaoks ajaloolised. 2015 oli Setomaal, Obinitsas terve aasta soome-ugri kultuuripealinn, 2017. aastal tegid setod ja setomaalased ajaloos teist korda nende saatust määrava valiku- hääletasid oma, Setomaa valla poolt,“ rääkis vastne peavanem Aare Hõrn.

Esimene kord oli see 100 aastat tagasi kui 1917 aastal pöördusid Setomaa valdade volinikud Eesti Maanõukogu poole palvega arvata Setomaa Eestimaa koosseisu.

„Setomaal on toimunud ja toimumas põlvkondade vahetus. Värskas, XII Seto Kongressil oli saadikutena palju noori inimesi. Seto Kuningriigi noorsootska valiti Seto Kongressi Vanemate Kogu liikmeks,“ ütles Hõrn.

Seto Kongress andis valitud Vanemate Kogul volitused järgmiseks perioodiks suhete loomiseks ja edendamiseks Setomaa valla, seto kogukondadega, seto organisatsioonidega Setomaal ja väljaspool Setomaad. Väga tõsist tähelepanu pööratakse koostööle põlisrahvastega ja soome-ugri hõimurahvastega.

 Seto Kongressi Vanemate Kogu sai kongressilt ülesande aktiivselt osaleda Tartus toimuval VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressil.  Setomaa inimeste, seto tegemisi ja toimetamisi määrab kõik viisadega seonduv, Setomaa kultuuri ja arenguprogrammiga seonduv- Vanemtate Kogu sai ülesande nendes  valdkondades pidada läbirääkimisi ja teha koostööd kõigi asjaomaste kogude ning ametiasutusetega.

Kõige tähtsamaks Seto Kongressil peeti seto keelega seotut- et noorem põlvkond hakkaks rääkima uuesti seto keeles. Seda nii kodus, koolis kui peol.

Seto Kongressi Vanemate Kogu liikmeteks valiti Aarne Leima, Raul Kudre, Aare Hõrn, Rein Järvelill, Annabel Huik, Vello Saar, Ahto Raudoja, Jane Vabarna, Ingrit Kala, Elvi Nassar, Igor Taro, Villu Lillmaa, Rieka Hõrn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles