Setod kutsuvad lõunanaabreid saama osa Setomaa kultuurist ja sündmustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar tervitamas Setomaa turismitegijaid.
Soome-ugri kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar tervitamas Setomaa turismitegijaid. Foto: Ülle Pärnoja

2-4. veebruarini toimub Lätis 25 korda turismimess Balttour, kus Setomaa Turism on esindatud Lõuna-Eesti ühispinnal. Piirkondadena on naabrite juures üheskoos väljas Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa, Peipsimaa, Mulgimaa, Jõgevamaa, Viljandimaa, Tartumaa ja Tartu linn.

Setod kutsuvad lõunanaabreid saama osa Setomaa kultuurist ja –sündmustest, avastama siinseid kauneid metsi ja matkaradu, külastama vaatamisväärsusi.

Väliskülastajatest on Läti Setomaa kolmas sihtturg, peale venelasi ja soomlasi. 2017. aasta mobiilpositsioneeringu kohaselt on Lätist külastajate arv pisut tõusnud. Kuigi kõrghooajal, maist augustini, jõuab lätlasi Setomaale enim, on siiski ka teistel kuudel külastatavus märgatav. Samuti käib rohkelt turismi- ning kooligruppe.

Turismimessil on kaasas Setomaal eelmisel kuul atesteeritud lätikeelne giid Ilze Salnaja-Varv, kes tutvustab oma kaasmaalastele Setomaa võlusid. Ilze arvamuse kohaselt on Setomaa lätlaste jaoks paljuski veel avastamata piirkond. „ Sarnasusi võib tõmmata Lätis Latgale piirkonnaga, kus on mitme kultuuri segunemine, tugev ning eristuv kombestik ja traditsioonid,“ selgitas Ilze. „Samuti on heaks koostöö näiteks Eesti-Läti programmist UNESCO-turismi projekt, mis seob Liivi ja Suiti piirkonda Lätist ning Eestist seotosid ning kihnlasi. UNESCOsse kuulumine on kindlasti tugevaks reisiotsuse argumendiks.“

Turismimessi raames kohtutakse peale lõpptarbijate ka reisikorraldajate ja ajakirjanikega, kelle jaoks on eraldi sissepääs reedel kella 10.00-13.00. Turismimess on lahti reedel kuni 18.00, laupäeval 10.00-18.00 ning pühapäeval 10.00-17.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles