Värskas algasid 25ndad seto pitsi päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursitöö seto pitsi päevadel Seto Talumuuseumis Värskas
Konkursitöö seto pitsi päevadel Seto Talumuuseumis Värskas Foto: Ingrit Kala

4.-25. maini toimuvad Värskas Seto Talumuuseumis seto pitsi päevad.  

Pitsipäevade raames toimub 16. mail III Suur Pitsipäev – ühine pitsivaiba valmistamine. „Selleks oodatakse annetusi! Kõik, kellel seisavad kasutuna mõned proovilapid või motiivid, annetage need Seto Käsitüü Kogole. 16. mail üritame need kunstnik Angela Reidla juhendamisel ühiseks vaibaks kavandada. Samuti saavad kõik annetajad tänatud,“ kutsus üles pitsipäevade korraldaja, Seto Käsitüü Kogo juht Ingrit Kala.

Seto Talumuuseumis on üles seatud muuseumi fondi ja erakogu pitsinäitus „Valgõ ja värmilinõ“. Põnevalt on kõrvuti eksponeeritud sarnaste motiividega valgete ja värviliste pitsidega esemed. „Ühe talu näputöö“ näitusel on eksponeeritud Velna küla Aia talu käsitöö. Talu vanade käsitööesemete kõrval on näha õdede Tiiu Kunsti ja Taimi Auseri kaasaegne näputöö. Sealtki näituselt leiab imetlemiseks hulgaliselt varasemalt auhinnatud seto pitsi konkursitöid.

„Seto Käsitüü Kogo eesmärgiks on traditsioonilise käsitöö elus hoidmine ja selle kinnituseks korraldamegi järjekordse käsitöö suurürituse Setomaal. Sel aastal on pööratud tähelepanu valgele ja värvilisele pitsile,“ ütles pitsipäevade korraldaja, Seto Käsitüü Kogo juht Ingrit Kala.

Kui vanasti võis leida seto värvilist pitsi vaid naise pealiniku otstel ja pühaserättidel, siis kaasaegne tootearendus võimaldab kasutada seda unikaalset käsitööliiki erinevatel esemetel.

Konkursile „Valgest pitsist inspireeritud värviline heegelpits“  laekus 19 tööd, nendest 10 täiskasvanute ja 9 noorte tööd.

„Suur au käsitööõpetaja Maret Vabarnale, kes oma kahe kooli õpilasi innustab seto pitsi heegeldama! Samuti teeb head meelt, et oma tööd on  konkursile saatnud kogenud pitsimeistrite kõrval ka esimest aastat osalejad,“ ütles Kala.

„Kuna seto värvilise pitsi valmistamine on väga ajamahukas töö, siis alustavad paljud heegeldamist juba sügisel,“ lisas ta.

Inspiratsiooni konkursitöödeks saadi väga erinevatest allikatest: nii välismaa ajakirjadest, mõni aasta tagasi ilmunud ,,Seto valgõ“ pitsiraamatust kui ka vanaemalt päranduseks saadud tekipitsist. Võistlustööde hulgast leiab esemeid kardinatest, kottidest kuni nukukleidini.

Konkursil selgitatakse ka publiku lemmik. Parimad 2018 aasta pitsiheegeldajad kuulutatakse välja 25.mail kell 15.00. Samas eksponeeritakse ka 25.aastapäeva tähistamiseks valminud  pitsivaibakest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles