Vahtsed ja vanad jaanid Setomaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Folk 2017 toimub Värskas 16.-18.juunini
Seto Folk 2017 toimub Värskas 16.-18.juunini Foto: Seto Folk

Setomaal peetakse pühi kaks korda, jaanipäeva kohe kindlasti. Vahtset 23. juuni ja vana 6. juuli ümber. Kummagilt jaanipäevalt ei puudu suur jaanituli, jaanimängud ja tantsubänd ning võimalus süüa-juua head paremat.

Mikitamäel peeti jaanipidu 21. juunil Setomaa kultusbändiga  Sinu Naine. Etteasted ka kohalikelt leelokooridelt ja tantsurühmadelt.

23. juunil on jaanipeod Värska Sanatooriumi rannas ansambliga Perfekt, Meremäe mäel ansambliga Pärtin bänd, Treski Küünis ansambliga Angus ja Orelipoiss ning Perdaku külas koos spordipäevaga.

Kui varasemalt on võidutule maakonnast kaasa toonud vallavanem siis sel aastal toob tule kohale Kaitseliidu soomuk. Kell 20.00 Meremäe mäele ja kell 21.30 Värska Sanatooriumi randa.

Vana kalendri järgi tähistavad jaanid suvise heinateo algust. Tuhandete turistide, sugulaste, sõprade ja pere saabumine Setomaale tähendab juuli esimesel nädalavahetusel, mitte aga töötalguid vaid suuri jaanipidustusi.

6. juulil jaanilaupäeval süüdatakse jaanituled Miikses ja Lobotkas. Miikse jaanituli ansambliga Plaan B algusega 21.00

Jaanituli Lobotkas Peipsi järvefestivali raames. Kell 19.00 alustab sadamas laulmist leelokoor Verkska naase'. Jaanilõke süüdatakse külaplatsil kell 20.00. Tantsuks mängib rahvalikke lugusid duo Janne Suits ja Kristi Kool.

7. juulil kestab varajaste hommikutundideni Seto jaanituli Treskis ansambliga Kuldne Trio, DJ Märt Rannamäe, õhtujuht Tarmo Kallaste.

6.- 7. juulil on Seto jaanitule festival Kärel koos paljude artistidega nii Eestist kui välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles