Seto Talumuuseumis avatakse Eva Mustoneni näitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Mustoneni näitus "Seto" on Värskas Seto Talumuuseumis avatud 3. augustist 15. septembrini 2018
Eva Mustoneni näitus "Seto" on Värskas Seto Talumuuseumis avatud 3. augustist 15. septembrini 2018 Foto: Seto Talumuuseum

3. augustil kell 16 avab Eva Mustonen Seto Talumuuseumis näituse „/setoˮ, milles kunstnik astub dialoogi nii seto pärandi kui ka tänapäevase eluoluga, arutledes selle üle, millisena näib seto kultuur tänapäeval võõrale.

Suve alguses Värskas veedetud residentuuri jooksul pidas Eva ka välitööde päevikut, milles leiduv järgnev katkend annab humoorikalt edasi ka näituse lähtepunkti:

„Reklaam tuli raadiost täistunni jooksul mitu korda, ometi jäi E-l pidevalt vahele, mida reklaamiti. Netiaadressil oleks kindlasti teada saanud, mis see oli, kuid seda, mis „/seto” ette käis, E samuti ei kuulnud. Ainult „/seto” peale ärkas kõrv nagu üles, iga jumala kord! See kõik tundus pahatahtlikult õrritav, sest E tundis, et tal oleks seda infot väga vaja. Ta oli juba nädalapäevi Värskas, kuid ei saanud eriti midagi aru. Nagu sai ka, aga liiga pealiskaudselt ning sedagi oli kunsti tegemiseks vähevõitu. E juba kartis, et asi läheb nii, nagu tavaliselt ikka: ta hakkab isepäiselt lünki täitma ning kirjutab „/seto” ette mis iganes pähe tuleb. Võis ju loota, et see ei kuku väga halvasti välja – ta ei olnud ju ometi pahatahtlik  - ning midagi läheb täppi ka. Vähemalt politsei, metskitsede ja aiakinnaste suhtes..? Ka pime kana leiab ju tera.”

Spetsiaalselt juubeliaastaks ellu kutsutud EV100 kunstiprogrammi suurprojekt Euroopa kultuuripärandiaastal, "Kunstnikud kogudes" viib kümme kunstnikku kokku kümne (väike)muuseumiga üle Eesti, et tõmmata tähelepanu kultuuripärandile ning pakkuda selle mõtestamiseks ja tänapäevaga sidumiseks uusi viise. Projekti käigus viibisid kunstnikud kuni kaks nädalat valitud muuseumi juures residentuuris, tutvudes põhjalikumalt selle ajaloo, kogude ja igapäevase toimimisega.

Residentuuride tulemuseks on kümme väga erinevat näitust, sekkumist püsiekspositsiooni või kogude uudset tõlgendamist. Kunstnike töötamine kogude või arhiividega on Lääne kaasaegses kunstis küllaltki levinud praktika, kuid Eestis on katse sellise põhjalikkusega uusi ühendusi luua ja kogukondi sidustada esmakordne.

Näitus Seto Talumuuseumis jääb avatuks 15. septembrini 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles