Haruldane kindlustalu Setomaal avab üheks päevaks uksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luikjärve talu plaan
Luikjärve talu plaan Foto: Obinitsa Muuseum

Reedel, 17. augustil kell 14.00-17.00 avab Setomaal Tobrova külas uksed taastamisjärgus traditsioonilise kinnise õuega kindlustalu Luikjärve talu, mis on paari aasta pärast plaanis avada muuseum-elamustaluna.

17. augustil toimuval avatud uste päeval saab oma silmaga näha talu taastamise praegust seisu ja kuulda, mis tehtud, mis teoksil.

Luikjärve kindlustalu on üks terviklikumalt säilinud eripärase seto taluarhitektuuri näiteid, kus on säilinud hämmastavalt palju eriomaseid detaile. Kuna talu on veel taastamisjärgus, on seda praegu võimalik külastada vaid ettetellimisel ning avatud uste päeval saavad seda vaadata kõik huvilised.

Obinitsa muuseum, kellele talu kuulub, on sihiks seadnud, et talu taastamise käigus saaksid inimesed võimalikult palju infot traditsioonilise ehituse ja elulaadi kohta ning kaasaelajad saaksid ka oma häid mõtteid talu planeeritavatele tegemnstele juurde panna.

Lisaks taastamistöödele on Luikjärve talus aja jooksul toimunud näitlikud saviehitus- ja palkmajaehituse koolitused koostöös MTÜ Vanaajamaja ja SA Seto Instituudiga. Samuti on toimunud traditsiooniliste töövõtete õpitoad - lõnga värvimine, seebi keetmine ja vikatiga niitmine koos luiskamise ja tsagamisega.

Luikjärve talu õu oli 2017 ja 2018 aasta suvel ka üks Hardi Volmeri uue mängufilmi "Johannes Pääsukese tõeline elu" võttepaikadest. Film kõneleb Johannes Pääsukese retkedest Setumaale 1912. ja 1913. aastal. Toomaste retkede tulemusena valmis eesti esimene eesti etnograafiline film - 7 minutit liikuvaid pilte Setomaast ja setodest. Mängufilm räägib loo sellest, mis toimus nende võtete jooksul kaadri taga.

Mängufilmi esialgne treiler valmis samuti Luikjärve talu õuel.

Kuna talu lähistel paiknev tsässon on lihavõttetsässon, siis igal aastal toimub Luikjärve talu lähistel või õuel lihavõtte esimesel püha õhtul (esmaspäeval) traditsiooniline lihavõttekirmas.

1995. aastal on jäädvustatud ajahetk talu külalislahke pererahva Kullo ja Ivvani elust - valmis Mare Piho ja Maie Maasika film “Kodo, mu kullanõ” (ETV 1995)

Traditsioonilise seto taluarhitektuuri kohta saad lugeda täpsemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles