Kultuuriminister Indrek Saar: Meie soov ja kohustus on kaasa aidata sellele, et meie keeled ja kultuurid kõlaksid ka 21.sajandi maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaal Värskas toimub 26.-27. oktoobrini 2018 soome-ugri rahvaste maailmakongressi vahekonverents
Setomaal Värskas toimub 26.-27. oktoobrini 2018 soome-ugri rahvaste maailmakongressi vahekonverents Foto: Aivar Ruukel

Kultuuriminister Indrek Saare kõne soome-ugri rahvaste maailmakongressi vahekonverentsil Värskas 26.oktoobril.

Head konverentsil osalejad!

Soovin VIII maailmakongressi vahekonverentsile lennukaid mõtteid ja ideid eesseisva soome-ugri maailmakongressi ettevalmistamiseks!

Tänane konverents Setumaa pealinnas Värskas on ainulaadne ajalooline sündmus. Eestile on väga tähtis seda olulist rahvusvahelist foorumit võõrustada, sest sugulasrahvaste käekäik ja kultuuripärand on meile olulised. Meie soov ja kohustus on kaasa aidata sellele, et meie keeled ja kultuurid kõlaksid ka 21.sajandi maailmas.

Kultuuriministeeriumi ülesanne on aidata kaasa ühelt poolt Eesti kultuuri omanäolisuse säilitamisele ja teisalt rahvusvahelistumisele ning arendada riikidevahelisi kultuurisuhteid ja -diplomaatiat. Eestil on ligi 50 kultuurikoostöölepet ja ühist koostööprogrammi riikidega üle maailma. Ungari, Soome ja Eesti kultuurikoostööle aitab kaasa seesama hõimusugulus ning ka kuulumine Euroopa Liitu.

Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni kultuuriministeeriumite koostöölepe ja jõusolev koostööprogramm sätestavad samuti kultuurikoostöö arendamise hõimurahvaste vahel. Veel selle aasta novembris allkirjastatakse Moskvas uus kahe ministeeriumi vaheline koostööprogramm kolmeaastaseks perioodiks 2019-2021, mis järgib sama printsiipi.

Soome-ugri maailmakongressi tegevus toetab ka ÜRO eesmärke põlisrahvaste kaitsel. Järgmisel aastal aset leidev rahvusvaheline põlisrahvaste keelte aasta aitab kindlasti kaasa soome-ugri rahvaste keele ja kultuuri tutvustamisele laiemalt. 2019. aastal tähistab Eesti laulu- ja tantsupeo traditsiooni 150.aastapäeva. Olete kõik väga oodatud nii sellest kui ka teistest kultuurisündmustest osa saama!

Hõimuliikumise kaudu oleme seadnud oma eesmärgiks soome-ugri rahvaste rahvusteadvuse, kultuuride ja keelte arendamise ja kaitsmise ning soome-ugri rahvaste koostöö. Meile oluline prioriteet on vaba infovahetus ja sugulasrahvaste emakeelse õppe ja meedia olemasolu, oskus tulla toime üleilmastumise väljakutsega. Väikse keele ja kultuuri hoidmine nõuab pingutust, see ongi tänapäevases maailmas keeruline, sest noored reisivad, piirid on lahti ning lihtsam on suhelda mõnes muus keeles, mida valdab palju suurem hulk inimesi ning sulanduda massi. Teisalt, arengu võti on mitmekesisus, paljude kultuuride koostöö ja lõimumine. Sellepärast on meie identiteet ja keeled erakordne rikkus ning võimalus.

Tänan kõiki siinviibijaid, soome-ugri maailmakongressi vahekonverentsi ja sellele eelneva hõimupäevade konverentsi eestvedajad - Fenno-Ugria Asutust ja Seto Instituuti!  Soovin teile viljakaid arutelusid ja toredaid taaskohtumisi, soome-ugri maailma kavakindlat ja sihipärast arendamist!

Hoidkem üheskoos igal moel soome-ugri maailma kultuurilist rikkust!

(Kultuuriminister Indrek Saare kõne kandis soome-ugri rahvaste maailmakongressi vahekonverentsil Värskas 26.oktoobril ette kultuuriministeeriumi lõimumisvaldkonna rahvusvaheliste suhete juht Anne-Ly Reimaa)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles