Mardilaada peakülaline on Setomaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Annela Laaneots

8.-10. novembrini toimub Tallinnas Saku Suurhallis Mardilaat, mille käesoleva aasta peakülaline on Setomaa. Setomaa on laadal väljas suure esindusega – maitsta saab seto toite, nautida seto käsitööd, tantsu, pillimängu, leelot.

„Setomaa omanäoline ja sügavuti juurteni minev kultuur on Eestis ja isegi terves maailmas omanäoline. Mardilaat on sellel aastal kindlasti Setomaa nägu, oleme koos selle üle uhked“ tõdeb Liina Veskimägi-Iliste juba 22 aastat laada korraldajaks olnud Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidust.

„Ootame setosid ja Setomaa sõpru Mardilaadale – käsitööliste suurele laulupeole, kus sel korral on võimalik avastada Setomaa mitmekülgsust ja ühtekuuluvust,“ kutsub Mardilaada Setomaa poolne koordinaator Ingrit Kala. „Püüame teha kõik selleks, et Mardilaadale tulija näeks ja tunnetaks Setomaa kohalolekut erinevate meeltega.“

Setod on 8.-10.novembril Tallinnas suure esindusega. Reedel käsitöö-öö ajal astuvad Mardikavaga ülesse Siidisõsarõ koor ja laval toimub Sarve Õie poolt seto rõivaste tutvustus. Etnomood on samuti sel korral seto aineline, meistrite Ulve Kangro ja Margit Mehilase kollektsioone tutvustavad Piret Torm-Kriisi tantsutüdrukud. Õhtu peaesinejateks on Seto Miihi Summ ja punkbänd Tuhkwizza. Lava kõrval pakutakse samal ajal seto süüki- juuki.

Laupäeval täitub Mardilava igal täistunnil Seto pillimeeste, leelokoori, raamatu esitluse või tantsijatega. Kuulda ja näha saab Tallinna setosid: Sõsarõ leelokoori ning Kultuuriklubi Setoluu laulude ja tantsudega. Loodetavasti tõmbab laadamelu tõeliselt käima Rahvabänd 2018 võitja Nedsaja Küla Bänd.

Mitmed Setomaa meistrid on korraldamas käsitöö õpitubasid käsitöö gurmaanidele, harrastajatele ning lastele. Pakutrüki õpituba juhendavad Ülle Kauksi ja Evar Riitsaar, niplispitsi näitab Sigre Andreson. Äsja oma 90.juubelit tähistanud Kõivo Anne on kohal vokiga ning jagab linapräätämise oskusi. Paelte punumist ja erinevate vööde valmistamist õpetavad ning tutvustavad Õie Sarv, Jane Vabarna, Sirje Ots, Marje Linnus, Maret Vabarna, Ülle Paltser.

Savist voolimise õpituba korraldab Marko Puksing, ehete graveerimist esitleb Evar Riitsaar, lisaks saab õppida seto pitsi heegeldamist ja väiksemad lapsed saavad värvida mustreid.

Seto Käsitüü Kogo ühises müügiletis on kauplemas sepp Raivo Jänesmägi, savipottidega on laadal Estonian Pottery, seto rahvarõiva komplekti kuuluvaid esemeid pakuvad Sirje Ots ja Margit Mehilane. Osta saab Ateljee – Galerii ja Värska Kirävüü valmistatud esemeid. Seto Instituudi müügilaualt leiab hulgaliselt raamatuid ning Setomaa Turismilt saavad kõik huvilised infot 2019 aasta suursündmuste kohta.

Teise korruse toidupakkujate seas on sel aastal kauplemas MTÜ Seto Küük liikmed. Seto sööki pakuvad ühisletis Taarka Tarõ, Inara Vanavalgõ ja Rikka Ivvani talu perenaised koos abilistega. Toimub trükivärske Kostipäeva retseptiraamatu esitlus ja müük.

Tallinna Mardilaat on Saku Suurhallis toimuv käsitööliste kohtumispaik, kus müüakse ja  esitletakse Eesti parimat käsitööd. Tänavu on laadal üles seatud 250 müügiboksi ja eelmiste aastate kogemuse põhjal on laadale oodata ca 15 000 külastajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles