Pärimuspeo Baltica eelpeol Tallinnas astuvad üles mitmed seto leelokoorid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sootska Õie Sarv koos Maarja Sarve ja Kärt Kooseriga Baltical 2016
Sootska Õie Sarv koos Maarja Sarve ja Kärt Kooseriga Baltical 2016 Foto: Aivo Põlluäär

Laupäeval, 9. veebruaril algusega kell 12.00 toimub Tallinnas Salme Kultuurikeskuses Baltikumi suurima ühise pärimuspeo Baltica Tallinna eelpidu. Eelpeol astuvad üles Tallinna ja lähipiirkonna folkloori- ja pärimusrühmad, seal hulgas neli Tallinna setode leeloparki: Seto Laste Kool, leelokoor Sõsarõ, Seto Lauluselts Sorrõseto, Seto Lauluselts Siidisõsarõ. 

Pärimuspeo Baltica Tallinna eelpeol astuvad laupäeval üles Keila kooli lasterühm, Rannapõngerjad, tantsuansambli Leesikad 4. klassi rühm, Leesikate 6. klassi rühm, Tantsuansambli Leesikad gümnaasiumirühm,  Seto Laste Kool, Lätte Veetallajad, Leelokoor Sõsarõ,  Seto Lauluselts Sorrõseto,  Seto Lauluselts Siidisõsarõ, Udmurdi ansambel “Ošmeš”,folklooriansambel “Zurba”, Reevele, rahvatantsurühm Ingliska,tantsuansambel Tuisuline, Lüü-Türr, Kuusalu rahvamuusikaansambel “6 alust”, folklooriselts Juhukse, rahvakunstiansambel Leigarid.

Baltica on ainuke folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid  ja väärtused, mida need endas kannavad.  Baltica tunnuseks on autentne sisu, pärimuse erinevate vormide (laul, tants, pillimäng, kombed jms) sidumine ning folkloorirühmade ja üksikesitajate üle-eestiline kaasatus.

Baltimaade suurim ühine pärimuspidu Baltica toimub Eestis käesoleval aastal 30.maist kuni 2.juunini, peakontsert toimub 31.mai õhtul Tallinnas Raekoja platsil ja 31.maist kuni 2.juunini on Tornide Väljakule Tallinna Vanalinna Päevade raames püstitatud pärimusküla ja toimuvad kontserdid.

Esimene Baltica festival toimus 1987. aastal Leedus, teine 1988.aastal Lätimaal ja kolmas 1989. aastal Eestis. Festival toimub igal aastal,  Balti riigid korraldavad festivali kordamööda. 2019. aastal on Eesti kord korraldada Baltimaade suurimat ühist pärimuspidu Baltica. Festivali esinejad on kas järjepideva traditsiooni kandjad või harrastajad, kes viljelevad oma paikkonna pärimuskultuuri.

Baltica festivalid toimuvad CIOFF®i  (Rahvusvahelise Folkloorifestivalide ja Rahvakunstiorganisatsioonide Nõukogu) egiidi all ning toovad alati kaasa ka välismaiseid külalisi nii Balti riikidest kui ka kaugematelt maadelt.

Baltikumi suurima ühise pärimuspeo Baltica korraldaja Eestis on Eesti Folkloorinõukogu. Eesti Folkloorinõukogu esindab Eesti Vabariiki CIOFF®is rahvussektsiooni õigustes alates 1991. aastast. Eesti Folkloorinõukogu on valdkondliku keskseltsina folklooriliikumise eestvedaja ja arendaja, kelle eesmärgiks on väärtustada pärimuskultuuri ja hoida selle järjepidevust.

Rohkem infot Baltica festivali ja festivali eelpidude kohta leiab Eesti Folkloorinõukogu kodulehelt ja pärimuspeo Baltica Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles