Setod kutsuvad naabreid pidutsema

Copy
I Seto Tandsopido KAGOSS KARGASÕ`
I Seto Tandsopido KAGOSS KARGASÕ` Foto: Einar Raudkepp

II Seto Tandsopido Kagoh Kul`atasõ` (II Seto tantsupidu Vaat kus pidutsevad) peetakse Setomaal Värska talumuuseumis 27.juunil 2020 muusika- ja matkafestivali Seto Folk osana.  

2018.a. maailma I Seto Tandsopido Kagoss Kargasõ` (Vaat kus tantsivad) osutus eeldatust menukamaks nii osalejate kui vaatajate hulga poolest ja nõudlus seto tantsupeo traditsiooniliseks muutmise järele sündis kohe pärast esimese peo lõppu. II tantsupeo toimumine juba käesoleval aastal on ajendatud puht pragmaatilistest põhjustest – sel suvel on tantsupidudega Eestis n.ö. kitsas. 

Kui esimesel setode tantsupeol tantsiti vaid Setomaal eri aegadel tantsitud tantse ja kõik tantsijad ja pillimehed olid seto rõivais, siis eelolev tantsupidu on laiendanud piire – lisaks setodele, seto tantsudele ja riietele saab seekord näha ka lähinaabrite pärimustantse, rahvarõivaid ja pidutsemiskombeid. Osalema on oodatud kõik need, kes on setode jaoks piirinaabrid – Vastseliina kihelkond ja Räpina kihelkond; Petserimaa, Vana-Irboska ja Pihkva; Läti Aluksne piirkond. Ehk kellega on praegu või on kunagi olnud geograafiline naaberlus.

„Katõ ilma veere pääl“ elavad setod teavad, kuidas hoida heanaaberlikke suhteid. II Seto tantsupidu pakub võimalust leida piirinaabrite tantsudes, riietuses ja peokombestikus nii sarnasusi kui erinevusi.

Tantsupeo pealavastaja on Piret Torm-Kriis, muusikajuht Evelin Leima. Vastseliina tantse kureerib Inga Leelanss ja Räpina omi Hele Aia.

Võimalus osaleda II Seto tantsupeol on loomulikult kõigil tantsulembestel kus iganes Eestist. Tingimuseks on seto, Räpina või Vastseliina rõivaste olemasolu ja valmisolek vastava koha pärimustantse tantsida. II Seto tantsupeole saab registreerida kodulehel  kuni 31.03.2020 või tantsumuru täitumiseni. Registreerimiseks on vajalik tantsupartneri olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles