Osale kultuurifoorumil: milliseks kujuneb kultuurikorralduse uus ajastu?

Copy
Matis Leima
Matis Leima Foto: Erakogu

Neljapäeval, 7. mail räägivad Eesti loovisikud, sealhulgas Setomaa varasem noorsootska Matis Leima, ja kultuuriasutuste juhid koroonakriisi piirangutega toime tulemisest ja sellest, mis saab edasi. Foorumi “Milliseks kujundame kultuurikorralduse uue ajastu?” esinejad tutvustavad ka, kuidas nad on ületanud raskusi leidlike ja ettevõtlike lahendustega nagu online-tantsutunnid, piletimüügiga veebikontserdid või videotuurid muuseumites. Osavõtt Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi kuuluvast kontaktivabast foorumist on kõigile tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine.

Kultuurikompassi ürituste sarja kuuluv foorum algab kell 13 ning koosneb kolmest osast. Esimeses plokis pealkirjaga “Millised on uue olukorra esimesed mõjud?” räägib Virgo Sillamaa kriisi mõjudest Eesti muusikavaldkonnale, Marleen Viidul annab ülevaate eriolukorrast Tartu linna kultuurivaldkonnas ning Astrid Hallik piirangute mõjust maakonna kultuurielule. Foorumi teises osas ”Kuidas tullakse toime piirangutega ja leitakse uusi lahendusi?” jagavad praktilisi kogemusi teatrijuht Vahur Keller, Krõõt Kiviste Shaté tantsukoolist ja Joanna Hoffmann Tartu Kunstimuuseumist.

Uusi lahendusi tutvustab ka helilooja ja muusik, Eesti esimese karmoškaõpiku autor Matis Leima, kes korraldas eriolukorra ajal kolm kontserti, millest üks oli katse püstitada maailmarekordit. Publik sai muusikut tunnustada nii piletimüügi- kui annetuskeskkonna kaudu. “Realiseerisin end läbi interneti päris edukalt,” nentis Leima, kelle sõnul seisnes tema edu selles, et ta tegi midagi, selmet jätta võimalus kasutamata: “Ma tegin konkreetseid asju, millel oli publik ning millest jäid alles ka salvestused.”

Eriolukorra ajal korda ära proovitu, millest Leima räägib foorumil lähemalt, toetab mitmekülgse muusiku tegevust ka edaspidi. “Ma ei unusta seda kogemust, mida sain veebi kaudu inimeste meele lahutamisest,” nentis ta. “Päris elus kontsert on minu jaoks number üks, kuid veebikontserte hindan senisest palju kõrgemalt. Varem ei kaalunudki ise veebis kontserti anda, sest polnud sundi seda proovida.”

Foorumi “Milliseks kujundame kultuurikorralduse uue ajastu?” võtab kokku kirjaniku ja kultuurikriitiku Berk Vaheri, kultuurijuhi ning õppejõu Marko Lõhmuse ja IT-visionääri Linnar Viigi arutelu teemal “Kas me muudame oma kurssi jäädavalt?”. Vestluseid juhib ja publiku küsimusi esinejatele vahendab moderaator Urmas Vaino.

Foorum toimub Eestis loodud veebikeskkonnas worksup.com. Lisaks ettekannete ja arutelude jälgimisele on vaatajatel sarnaselt eelnevatele Kultuurikompassi foorumitele võimalik öelda oma sõna sekka. Osavõtt Kultuurikompassi foorumist on tasuta, kuid publikul palutakse eelnevalt registreeruda aadressilt tartu2024.ee/kultuurikompass leitava vormi kaudu.

Kultuurikompassi foorumeid korraldavad Tartu linnavalitsuse kultuuriosakond ja sihtasutus Tartu 2024. Sihtasutus Tartu 2024 viib Tartu linna ja Lõuna-Eesti omavalitsuste koostööös Euroopa kultuuripealinna aastaks 2024 ja valmistab seda ette. 

Tartu koos Lõuna-Eestiga nimetati 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks 2019. aasta 28. augustil. Valiku tegi Euroopa Liidu institutsioonide ja organite valitud rahvusvaheline sõltumatu ekspertkomisjon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles