Võrus saab nautida seto heegelpitside näitust

Copy
Võru Kreutzwaldi muuseumis on juuli-august 2020 avatud Terje Lillmaa pitsinäitus
Võru Kreutzwaldi muuseumis on juuli-august 2020 avatud Terje Lillmaa pitsinäitus Foto: Võru Kreutzwaldi muuseum

Juulis ja augustis saab Võrus Kreutzwaldi muuseumis nautida seto käsitöömeistri ja jutuvestja Terje Lillmaa heegelpitside näitust „101 nõelapatja“.

Terje Lillmaa sündis 1970.aastal aastal Petseri linnas ja veetis lapsena suved ja koolivaheajad Setomaal vanaema juures. Vanaema Mahti Rannula pajatas talle lugusid tööd tehes ja puhates. Erilised hetked olid need, kui lugusid jutustati käsitööd tehes või albumit sirvides.

Juba väikesest peale lummas Terjet pitside ilu. “Vanaema näitas ette esimesed käsitöövõtted ning edasi avastasin mustrite keele omal käel. Lõngad ja niidid käsitöökorvist said viimseni heegeldatud. Tallinna Pedagoogikakoolis õppides heegeldasin linikuid ja käterätikutele äärepitse,” räägib Lillmaa.

Alates 1989. aastast elab Terje Lillmaa Obinitsas, töötas koolis ja muuseumis ning ikka on teda köitnud pitside keerukad mustrid.

Terje Lillmaalt on ilmunud  kolm heegelpitside raamatut ja üks muinasjuttude raamat. Muinasjutulised pitsid said 2019. aasta augustis nõelapatjadeks, mida on kokku 101. “Sügav armastus hästi tehtud käsitöö vastu on mind saatnud lapsest saati. Olen uhke oma seto juurte ja tublide käsitöömeistritest vanaemade Mahti Rannula ja Aleksandra Mäeotsa üle, kellelt sain käsitööpisiku,” ütleb Lillmaa.

Võrus Kreutzwaldi muuseumis saab seto käsitöömeistri ja jutuvestja Terje Lillmaa heegelpitside näitust „101 nõelapatja“ vaadata K-P 10-18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles