Setod avavad Tallinn-Tartu-Luhamaa maanteel Imaveres asuvas Tikupoisis saatkonna

Copy
Seto nukud
Seto nukud Foto: Setomaa vald

Läbi sajandite on setod hoidnud häid suhteid naabritega ja õppinud nendega koos elama ja koostööd tegema. Koostööks võib nimetada ka Tikupoisis, sisuliselt Eesti keskpunktis avatavat saatkonda, esindust, kus mandrieestlane ja meie külaline lähemalt või kaugelt erilise piirkonnaga esimest korda kohtuda võiks.

Idee avada Seto Saatkond Eesti jaoks olulises liiklussõlmpunktis sündis krundiomanik AS Johnny juhatuse liikme Urmas Johansoni ja  Setomaa Liidu juhi Margus Timmo ühise arutelu tulemusena.

Saatkonna eesmärk ei ole küll sõna-sõnalt diplomaatiline esindus, vaid ikka olla koht, kus saab teavet Eesti kagunurga kultuuri ja eluolu kohta ning osta kaasa seal loodud kraami. 

„Peamine on tekitada huvi piirkonna vastu ja kutsuda sündmusi külastama,“ sõnas Margus Timmo.

„Tikupoiss on seisnud Imaveres Viljandi sümbolina mulgi rahvarõivais ja kutsunud Viljandisse. Nüüd on aeg riietada poiss seto rõivile ning kuna Setomaal valitseb matriarhaalne eluviis, tuleb poisile ka naisterahvas kõrvale panna ning inimesi külla kutsuda,“ naljatles Timmo. „Saatkond on ta sellepärast, et eks Setomaa on alati mõelnud oma piiride laiendamisest ning otsinud kõikvõimalikke koostöövõimalusi ka eestlastega.“

Saatkonnast on võimalik kaasa osta paarikümne ettevõtte tooteid toiduainetest CD-plaatideni, mida Setomaal toodetakse. Loomulikult on esindatud seto käsitöö erinevad tooted. Saatkonna tegevust asub kohapeal koordineerima suur Setomaa sõber Marje Heiskonen.

Saatkond avatakse vahetult enne Setomaa suursündmust, Kuningriigi päeva. Siis osutab saatkond ka konsulaarteenuseid - on võimalik soetada soodustustega ka kuningriigi viisat, mis tagab sissepääsu.

Saatkond avatakse pidulikult Setomaa vallavanema Raul Kudre osavõtul 3. septembril kell 12.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles