Seto särtsbänd Kiiora tähistab kümneaastaseks saamist uue plaadiga

Copy
Kiiora ERMis
Kiiora ERMis Foto: Aivo Põlluäär

Seto ja muu maailma tantsumuusikat mängiv ansambel Kiiora tähistab sel sügisel kümnendat sünnipäeva, mille tähistamiseks avaldati vaid elektroonilisel kujul lühialbum „Katski karat kängä’“, mis kirjakeeles tähendab „Läbitantsitud tallad“. Plaat salvestati täies mahus omal käel ning on kuulamiseks üleval kõigil suurematel voogedastusplatvormidel.

Kümne aasta jooksul on Kiiora, kus mängivad Matis ja Laurits Leima ning Margret Jürison, jõudnud muusikat ja kultuuri viia nii Setomaa kui ka Eesti piiridest väljapoole, esinedes muu hulgas nii Brüsseli eurokvartali ringteel kui Pariisis Seine’i jõel. Kuigi kavas on palju omaloomingut ning ka teiste rahvaste pärimuslikke lugusid, on käivitavaks jõuks olnud alati Seto muusika ja kultuur, mistõttu on ka esinemisriietuseks rahvariided.

Kiiora sai oma nime setode jumala Peko sõianuia järgi, mis oma vägevate tegudega läheb hästi kokku ansambli energilise ja särtsaka oleku ning mängustiiliga. Sedasi on juba algusaastatel teenitud ja siiani kestnud hüüdnimi särtsbänd.

Oma ajaloo vältel on välja antud ka kaks täispikka plaati, „Püdsäjüräjidõ pido“ ning „Rääräüss“.

Praegusele ajale kohaselt suurt ühispidu ansamblil plaanis ei ole, kuid Kiiora loodab, et kõik tantsu ja hea muusika huvilised otsivad uue plaadi internetist üles ning korraldavad igaüks oma peo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles