Seto mehed laulsid põlisrahvaste toetuseks

Copy
Seto laulumehed 17. septembril 2020 Alexela Kontserdimajas toimunud rahvusvahelise muusikaprojekti “METSA KENE - Estonia Meets Amazonia / Eesti kohtub Amazonasega"  ” esitluskontserdil.
Seto laulumehed 17. septembril 2020 Alexela Kontserdimajas toimunud rahvusvahelise muusikaprojekti “METSA KENE - Estonia Meets Amazonia / Eesti kohtub Amazonasega" ” esitluskontserdil. Foto: RUUDU RAHUMARU

17. septembril toimus Alexela Kontserdimajas rahvusvahelise muusikaprojekti “METSA KENE - Estonia Meets Amazonia / Eesti kohtub Amazonasega"  ” esitluskontsert, mille raames on valminud ka samanimeline helialbum – raamat. Üles astuvad ka seto mehed.

METSA KENE toob kuulajateni traditsioonilisi põlisrahvaste laule erinevatest Amazonase hõimudest. Lood on saanud värske arranžeeringu armastatud Eesti muusikute esituses, luues seeläbi ennekuulmatu muusikalise alkeemia. Loomingusse on kaasatud Eesti traditsionaalsed instrumendid nagu kannel, Hiiu kannel, torupill ja parmupill.

Kontserdil esinesid Mari Kalkun, Triinu Taul, Liisi Koikson, Mick Pedaja, Rändaja, Seto laulumehed, Puuluup, “Laulupesa” lastekoor Tartust, Jarek Kasar, Meister Jaan, Kristin Kalnapenk, Emma Johanna Lepasoo, Elina Naan, Mihkel Mälgand, Raun Juurikas ja paljud teised. Visuaalid Okeiko. Erikülaline Txai Fernando.

Kontserdi kunstiline juht oli Brasiilia helilooja ja muusik Eduardo Agni.

Muusikaprojekti eesmärk on tuua tähelepanu põlismetsade hoidmise olulisusele ja põlisrahvastele, kes veel metsi ja oma pärimuslikke elupiirkondi hoiavad.

100 leheküljeline helialbum-raamat sisaldab CD-plaati 16 lauluga, digitaalset allalaadimise koodi, laulude tekste, tõlkeid ning rohket infot ja pildimaterjali hõimude kohta.

Albumil astuvad üles ka seto mehed. Ohj Ohj a´Gora´on traditsiooniline laul Ikoleni rahvalt ja see tähendab kulli, kes on maise ja taevaliku ilma vahendaja. Seda rahvast on alles 700 inimest. Setokeelsel laulu sõnade autor on Rein Järvelill ja need on inspireeritud Peko tammest, mis annab seto rahvale jõudu ja tarkust. “Lisasime laulule ka seto leelo mitmehäälsuse ja kokku oli päris võimas. Andsime oma panuse väikeste põlisrahvaste ja metsade kaitseks, väärtustades nende põlisrahvaste kultuuripärandit ja elustiili,” ütles Järvelill.

Kuula Metsa Kene lugusid. Vaata ka kodulehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles